I år firar vi en annorlunda nationaldag
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Som en följd av Corona-pandemin och därtill kopplade restriktioner är det omöjligt att fira Sveriges nationaldag som brukligt. Regeringen har fastställt att alla evenemang som väntas locka större publik än 50 personer är inställda.
Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är helgdag i Sverige. Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en ”salutdag”, och från och med 2005 är nationaldagen även helgdag. Nationaldagen (Gustafsdagen) firas till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att Hertig Karl (den blivande Karl XIII) skrev under den nya 1809 års regeringsform också vid detta datum, 6 juni.
Den 6 juni 1916, på ett fullsatt Stockholms stadion närvarade kungahuset och en nybildad "6 juni-kör" som för första gången framförde ”Sveriges flagga", (”Flamma stolt från dunkla skyar"), en sång som är komponerad av Hugo Alfvén med text av Karl Gustaf Ossian-Nilsson.
Den första flaggdagen etablerade ett mönster för firande som förblev detsamma i många decennier. Från och med 1918 delade kungen ut flaggor till olika organisationer i samband med firandet. På så sätt spreds seden att hissa flaggan utanför militära och statliga sammanhang och överfördes successivt också till privatlivet. Flaggstänger började på privat initiativ sättas upp i villaträdgårdar. Intresset för att deltaga i firandet av Sveriges nationaldag har ökat de senaste åren.
Några som analyserat nationaldagens betydelse genom århundradena menar att den lösa historiska kopplingen har gjort att den inte firas i samma omfattning som till exempel Norges nationaldag.
I Norge firas den ”17 maj” eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung 1814 och då skrev under Norges grundlag den 17 maj. Detta inledde en kort period för Norge som självständig stat, innan ett krig med Sverige ledde till konventionen i Moss den 14 augusti samma år. Då var Norge tvunget att revidera grundlagen och ingå en union med Sverige, vilken bestod fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden.
Kanske har även andra världskriget och tyskarnas ockupation en inverkan på firandet av den ”17 maj”.
Även den inofficiella danska nationaldagen 5 juni, Grundlovsdagen, har en lös koppling till historien och firas inte i någon stor omfattning.