En annorlunda Midsommar för många

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I år firar vi en annorlunda midsommar med begränsningar och försiktighetsåtgärder som vi inte är vana vid.

Likväl är midsommar den fina högtid för familjen som den alltid varit. Vår fantastiska natur inbjuder dessutom till underbar vistelse, här finns alltid något nytt att beskåda.

Här följer en vacker dikt väl passade i dessa tider.

När häggen snöar, jasminsens doft 
står som virak (väldoftande) över gårdens tun. 
När lärkan stiger emot blåa loft, 
och brisen leker med ett maskrosfjun.
När saftiga gröna locka beteshagar 
och skogens yxne (okidéarter) lyser drömlikt vit.
Där rågen gulnar emot skördas dagar- 
då skall jag evigt, evigt längta dit. 

Ur Prins Wilhelms ”Invokation”.

Midsommar infaller i Sverige under perioden 20–26 juni, med inledande högtidsafton fredagen 19–25 juni. Sommarsolståndet, årets längsta dag infaller i morgon lördag den 20 juni.

Kanske kommer fler midsommarstänger än vanligt att resas idag på midsommarafton, då de officiella arrangemangen är inställda på grund av pandemin. Det kommer säkert även som vanligt dansas kring den majade eller lövade stången. Barn och kvinnor kommer att binda sig en blomsterprydd krans att bära på huvudet.

Traditionen vid matbordet att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis och jordgubbar. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som ofta serveras med dill.

Under midsommar var förr i tiden lekfulla kärleksspådomar särskilt populära hos de unga och ogifta. En av de vanligaste metoderna finns fortfarande kvar, men är idag kanske i första hand en barntradition: att plocka blommor och lägga under kudden för att drömma om den man ska gifta sig med.

Blommorna skulle enligt traditionen plockas under tystnad, bröts tystnaden var även magin bruten. Antalet blommor som plockades varierar men vanligast är sju eller nio (tal som ofta anses magiska). Gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga var tunnare än vanligt denna natt och naturen fylldes med magi.

Läkeväxter ansågs bli extra kraftfulla och därför samlade man gärna dessa i den ljusa midsommarnatten. Man band också så kallade midsommarkvastar- eller buketter och torkade för att bevara midsommarens magi över året. Dessa lades ibland i vattnet vid julbadet, för att bevara hälsan hos gårdens folk genom vintern, eller användas som botemedel om djuren blev sjuka.

Daggen som föll när midsommarnatten övergick i gryning var eftertraktad. Om man rullade sig naken eller gick barfota i den skulle man hålla sig stark och frisk. Daggen samlades också för att bota sjukdomar med och för att få bröd och öl att jäsa ordentligt.

Redaktionen tillönskar alla våra läsare en riktigt njutbar midsommarhelg.

 

Top