Arild, en av Skånes flera ”Pärlor”

ARILD. Skåne har verkligen många ”Pärlor” och Arild vid norra ”foten” av Kullaberg och därmed södra delen av Skälderviken är en av dessa eminenta platser.

Ett besök i Arild idag ger en stor känsla av ”nostalgi”. Nuvarande ägare till fastigheter har med varsam hand restaurerat byggnader anpassat till den genuina miljön. En sagolikt vacker miljö är därmed skapad. Efter en vandring i fiskesamhället är det lämpligt med ett besök på anrika ”Rusthållargården” anno 1892. Här doftar det verkligen generationer, miljön inne i hotellet är magisk med massor av små rum, skrymslen överallt åt alla håll.

Efter att stegat rakt in i receptionen med 40 kg Boxer, blev jag förvånad, -vi åker snabb ut trodde jag, -men, -välkomna båda två, -så söt hon är, -det är en flicka, -eller hur? Hon Vicky, som är nyfiken, var överlycklig över att få uppleva nya bekantskaper o kolla nya dofter i de olika lokalerna.

Vi fick bord på uteterassen, -med Vicky, och njöt i flera timmar av både mat och bedårande miljö och inte minst av trevligt sällskap.

Byn Arild låg ursprungligen i en halvcirkel vid stranden, med en skyddande skogsbrant i söder och med Arilds kapell i mitten. Kuststräckan vid Arild utgör ett säreget landskap.

Fiskesamhället Arild har en lång historia och var under senare delen av Medeltiden ett fiskeläge under ärkebiskopssätet i Lund. Barbara Brahe, som var ägare till Krapperups slott och änka efter Stig Olufsen Krognos, förvaltade fiskeläget år 1475. Hon hade rätt att ta arrendeavgift, men redovisade till Lunds ärkestift. Periodvis har det också varit knutet till Stubbarp.

1580 övertog ägaren till Krapperup, Mourids Clausen Podebusk Arild, som sedan blev arrendeby under slottet fram till sekelskiftet 1900. Det var vid mitten av 1500-talet Kullens mest betydande fiskeläge.

Sillfisket var viktigt och på 1500-talet lät de danska kungarna Kristian III och Fredrik II bevaka statens intressen med tullare och sillsaltare.

Tack vare sitt vackra läge utvecklades Arild, tillsammans med närliggande Mölle, till turistorter. Redan 1856 etablerades Hotell Mor Cilla. Detta ledde till besök av kända gäster och kungligheter. Senare grundade hotell var bland annat Hotell Arild grundat 1892, idag kallat ”Rusthållargården”.

I historien beskrivs vidare att; -i Arild samlades en mer aristokratisk publik än i Mölle. Man ägnade sig åt promenader och sedesamt familjeliv. Det lär ha funnits sommargäster i Mölle som bad om en post restante -adress i Arild för att inte förknippas med synden på grannorten.

 

Top