Sjusovardagen

Sjusovardagen den 27 juli har troligen sitt ursprung cirka 200 f k då sju kristna ynglingar förföljdes med lyckades gömma sig i en grotta. De föll i sömn och sov i 200 år. Då de kom till butiken för att handla visade det sig att deras mynt var ogiltiga då de var 200 år gamla! Händelsen skall ha inträffat i Efesos och dagen blev därmed en katolsk helgondag.

I Norden fanns Sjusovardagen redan på 1600-talet men oklart när dagen fick sitt namn i Sverige. Namnet Sjusovardagen togs ur almanackan efter 1901 då Marta kom in i stället.

Bondepraktikan har en hel del att förtälja om denna mytomspunna dag. Den mjukare linjen talar om att du fick sova ut rejält denna dag utan några påföljder. En annan tydning av namnet kan vara Sju Sovares dag. Fortfarande har Finland namnet Sjusovaredagen i almanackan. Där har till och med bildats en organisation 1999 under namnet Sömnförbundet med medlemmar som har sömnproblem!

Den allvarliga linjen är att den som försover denna aktuella dag kommer att försova sig efter klockan 7 i sju veckor. Regnar det denna dag kommer det att regna i sju veckor. Dagen är den sista i Fruntimmersveckan och en annan skröna säger att regnar det dagen efter den 27 då Botvid har namnsdag är det ingen bot vid regnandet under hösten! Vidare förkunnar Bondepraktikan att det blir regn den 1 augusti Våte-Per!



Kanske har Bondepraktikan sett sina ljusaste sidor i denna vetenskapligt upplysta tid. Förutsättningarna har ändrats efter vetenskapliga rön men skall fakta konstateras så slår Bondepraktikans gamla förutsägelser in ganska bra, i vissa lägen. Ibland bättre än SMHI:s prognoser?

B

erätta gärna om dina egna erfarenheter beträffande Sjusovardagen. Vilka följder det har fått!

Top