De övar för att rädda liv!

Att det finns behov av kunskap och förmåga i just sjöräddning vittnar inte vbv-brandbil.jpgminst det skarpa larm som kom under 2008. Två flickor i båt på Vittsjön hade hamnat i nöd. Personer på land hörde deras rop på hjälp. Brandvärnet kunde mycket snabbt komma till hjälp. Detta naturligtvis bottnat i deras lokala förankring men även i bra utbildning och materiel.  Räddningsaktionen slutade denna gång lyckligt vbv_sjsttning.jpg


"Larmet" går på brandstationen, "person i nöd ute på Vittsjön"! Två brandbilar, varav en med båt på trailer far iväg. Vid Bäckabro sjösätts snabbt aluminium- båten, motorn startas och sekunderna senare försvinner räddningsbåten med två brandmän i hög fart.

Samtidigt går Martin Larsson och Andreas Fernebrandt,vbv-dykare2_.jpg båda iklädda torrdräkter i det 0- gradiga vattnet.

Tommy Dahlberg, som är chef för Vittsjö brandvärn menar att man nu har bra utrustning och bedriver en bra utbildning. Dock har man hela tiden en strävan att alltid vara på framkant både materiellt och fortsätter hela tiden att öva och öva.

Det är inte frågan OM deras kunnande att rädda liv eller materiel behövs, utan alltid frågan om NÄR den behövs! 

Top