I Bjärnum får du fisk och kärlek!

Vi besöker Bjärnums Fisk och Delikatesser på Verumsvägen. Här fanns tidigare Posten i Bjärnum. Sedan 8 år tillbaka har Annika Petersson drivit fiskaffären. bjm-fisk-del-linda-annika.jpg
- Nu på lördag den 21 mars fyller vi just åtta år här i butiken. Det har precis blivit klart att vi ökar ut verksamheten med en fisk och delikatessavdelning inne på COOP-varuhuset i Hässleholm.
- Jag kommer att vara ansvarig för den, säger Linda Petersson, som tycker det känns spännande med en nystart. Vi provar i ett år och hoppas sedan fortsätta framöver. Vi öppnar den 7 april!

Butiken i Bjärnum ger ett fräscht intryck och fisken ligger på isbäddar. Annika berättar att många varor redan tagit slut under morgontimmarna. Kunderna kommer i en strid ström. bjm-fisk-del-majrut.jpg
- Jag är född i Farstorp och flyttade till Bjärnum 1951, berättar Maj Rut Jönsson. Jag kommer hit någon gång i veckan och tycker bäst om lax. Den är god och jag tror den är särskilt nyttig. Det går så lätt att lösa korsorden efteråt, fortsätter hon lite skämtsamt. Över huvud taget så gillar jag ord och läsning.In kommer Karin Hansson, född i Skånes Värsjö.bjm-fiskdel-karin.jpg
- Ja, jag flyttade också hit efter att ha mött en trevlig ung man från Bjärnum och kärleken håller i sig. Man vet vad man har. Jag gillar all slags fisk men den får inte vara rökt, säger hon bestämt. Annikas löksill är min favorit. Jag har provat en del andra men hennes är oslagbar.
Solen skiner när "Sola från Karlsta", Birgit Björk öppnar dörren och stiger in i butiken.  bjmfiskswl-birgit.jpg
- Ja, jag är född i Värmland. En dag kom en charmig man från Bjärnum och lockade mig att flytta till Bjärnum. Han jobbade i Värmland och vi bodde kvar till 1978. Det kändes i hjärtat att flytta därifrån men jag flyttade gärna med min man hit. Här är vackert och skåningarna är trevliga men en del av hjärtat finns kvar i Värmland, säger Birgit.
- Jag vill ha ett halvt kilo sill, säger hon till Annika. Den blir så saftig när man lägger persilja i mitten, vänder sillhalvorna mot varandra och steker dem. Det är en riktig delikatess.

Annika köper fisken antingen hel eller "färdigfilead".
- Det är inte lönt att "filea" själv. Det finns experter som gör det snabbt ochbjm-fisk-del-kyl-1.jpg effektivt. Vi får fisken från Nogersund, Falkenberg och Åhus. En del lax kommer direkt från Norge.

Man kan beställa färska sallader, sillamackor, gratänger direkt från butiken.
- Dessa produkter är viktiga för oss, säger Linda. Färska skaldjur har vi ingen stor efterfrågan på men vi har sådana också, särskilt under sensommaren.
- Den största efterfrågan har vi på sill, lax och filé av torsk och spätta i nämnd ordning, säger Annika. Men vi har också hel spätta, foreller, röding, stenbit, horngädda, pigghaj och ål. Tillgången varierar med årstiderna.
- Vi har kunder även från Tyringe, Osby, Markaryd, Hässleholm och Kristianstad. Det kommer även många danskar.


bjmfiskdel-bert.jpgBert Dolkov från Vittsjö har cyklat till fiskaffären för att handla.

- Jag vill ha sill, säger han. När jag cyklade hit var det medvind. Nu blir det stark motvind hem. Sen skall jag steka sillen och njuta av en god lunch.bjm-fiskdel-hummer.jpg

När fotografen Claes Brauer och jag lämnar fiskaffären så ger Linda några ord på vägen till oss och våra läsare.

bjm-fisk-del-disk-2.jpg- Ät mera fisk, så håller du dig frisk! säger hon.


(Foto C Brauer)

Top