Inte längre Centrum

bjm-conditori-anna-lisa.jpgAnna-Lisa Johansson, född i Helsingborg, flyttade till Bjärnum efter sin 60-årsdag.
- Klimatet är bra här. Jag har stor kärlek till Bjärnum och här finns världens bästa kakor och bullar. Jag får också god service när jag kommer hit någon gång i veckan, säger Anna-Lisa innan hon skyndar hem för att sätta på kaffet. 
Iréne berättar att säsongen för semlorna börjar nå sitt slut.bjm-conditori-per-erik.jpg
- Min man börjar baka dem efter trettonhelgen och den siste mars slutar han. Annars är semlan mycket bra för oss. Den är ganska billig att framställa, enkel att hantera, är efterfrågad och faktum är att den nästan tränger ut alla andra kakor och bakelser under dess högsäsong i februari.
  Portalens fotograf Claes Brauer besöker bagaren i källaren. Per-Eric kavlar ut deg till wienerflätor. Han bjm-conditori-bageri.jpgbörjar sin arbetsdag redan klockan halv fyra och bakar fram till lunch. Sedan blir det en paus inför kvällens förberedelser då degarna förbereds med mera. I bageriets källare bakas allt utom struvorna. De köps in.
 
Malin Svensson kommer in och beställer en tårta till lördagens kalas.bjm-conditori-janne-linden.jpg


- Jag är på språng ut till Bjärnums skola säger Janne Lindén, från Brönnestad söder om Hässleholm, då vi lyckas hejda honom för en kort pratstund. Jag undervisar i musik varje onsdag förmiddag i Vittsjö och sedan blir det obligatorisk fikapaus här på konditoriet. Nu skall jag undervisa i tvärflöjt under eftermiddagen.

- Fiberlimpan är vårt mest populära bröd och den är redan slutsålt för dagen. Den är inte så mörk i färgen men ändå mycket fiberrik. Efter klockan åtta på lördagsmorgnarna är det rusning efter frallor, säger Iréne. Annars tror jag att wienerbröd och toscamazariner är de mest köpta kakorna. Nej, det är förresten våra chokladbollar med cocos på, korrigerar hon sig.

  bjm-conditori-cecilia.jpgCecilia Juhlin, född i Småland men bor nu i Vittsjö, har åkt ända hit för att överraska sin man och deras barn.
- De ligger sjuka hemma så jag vill köpa dem varsin god fruktbakelse.  Bakelsens fräscha utseende gör dem kanske lite piggare, och så blir det ju en liten kaloribomb. De behöver nog det, säger Cecilia med en min av medlidande.
  
bjm-conditori-susann.jpg
Susann Holgersson från Bjärnum, men född i Hässleholm, jobbar i Hemvården.
- Jag vill ha två baguetter till lunch och så skall vi ha ett möte så jag köper fyra kakor till eftermiddagskaffet, säger Susann.
 bjm-conditori-roland.jpg
Roland Karlsson, som har "Skohörnet" vid ICA-hallen, kommer in och köper några frallor.
- Jag är född i Blekinge men av en underlig anledning så köpte jag hus här. Det var så att en kompis hade skiljt sig och hade ett hus här i Bjärnum. Han sålde det billigt till mig och därför bor jag här. Men jag trivs bra.
  bjm-conditori-bilder.jpg


Roland och Iréne börjar prata om de fina gamla bilderna på väggarna i konditoriet.
- Det är väl synd att det inte ser ut så här idag, säger Roland. Tänk vilka vackra hus.
- Jag minns dem ju inte, säger Iréne, men jag håller med dig. Dom ser fina ut på bilden.
  Roland lovar mig att Portalen skall få publicera några vykort framöver. 

Ragnar Karlsson kommer in för att köpa muffins men de är slut för dagen. bjm-conditori-ragnar-karlss.jpgHan är född i Hästveda, gick i skola i Farstorp men bor i Bjärnum.
- Jag har alltid trivts i Bjärnum, säger han. Jasså ni skriver för en nättidning. Ni tror att alla har Internet? Jag använder själv dator då jag gör musikarrangemang för Göinge dragspelsgille och pensionärskören i Bjärnum, men jag har inget Internet.
 


Vi öppnar dörren för att lämna det som inte längre är Konditori Centrum och utanför syns inte en enda bil till. Är detta centrum, frågar jag Iréne?

bjm-conditori-staty.jpg- Välkommen åter till Bjärnums konditori då bilarna inte körs förbi utan att först stanna till utanför konditoriet. Då känns det som centrum igen, avslutar Iréne.(Foto C Brauer)
Top