Janssons frestelse på ”Janssons dag” som infaller idag
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Sista fredagen i september är det Janssons-dagen. Men vem var Jansson…?
Janssons frestelse, gratängen med potatis, lök, ansjovis och grädde, finns ofta på jul- eller påskbordet och som vickning. Men varför heter rätten så?
I Wikipedia tillskrivs operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844-1899) rätten. Han ska ha gjort sig känd för att bjuda på en sexa (sex centiliter snaps), öl och ansjovisgratäng. Det påstår man skall ha gjort att man kallade gratängen för just Janzons frestelse. Men rättens namn blev inte allmänt accepterad förrän 40 år efter operasångarens död.I ”Gastronomisk Kalender 1989” skrev Svenska gastronomiska akademien en annan förklaring. Den går ut på att Elvira Stigmark (1886-1953), en fru som bodde på Östermalm i Stockholm, lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogården döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse på en bjudning. Anledningen ska ha varit att Elvia Stigmark ville uppkalla rätten efter en film från 1928 med namnet Janssons frestelse. I filmen hade östermalmsfruns favoritskådespelare Edvin Adolphsson huvudrollen.
Wikipedia berättar även om andra varianter på rätten. ”Karlssons frestelse” heter den om ansjovisen byts ut mot köttfärs. En vegetarisk Janssons utan ansjovis lär kallas ”Hanssons frestelse”.