Glöm vardagen på Furuliden
- Vi träffades på en pub då vi jobbade på varsin segelbåt i Karibien. Det var Happy Hour på den lilla ön S:t Thomas. Vi föll för varandra direkt så jag sökte och fick jobb på hennes båt. Vi seglade vidare i sex veckor men hoppade av i Venezuela. Därifrån flög vi till Sverige. Den 25 augusti 1989 kom vi till Vittsjö. Det var kräftfiske och Amanda fyllde år. Efter en tid i Stockholm så ville Michael se mera av Europa. De reste runt där i ett helt år innan de flög till USA för att ta examen i "Hotel and Restaurant Management" uppe i staten New York, nära den kanadensiska gränsen.
- Sedan följde en kort sejour i Sverige innan vi flög till Malta och tog en båt vidare till Karibiska havet, minns han. Vi jobbade på privata segelbåtar under ett par år, jag som kock och Amanda som stewardess. Därefter mönstrade vi på en 40 meter lång båt med vilken vi reste upp för floden Mississippi. Naturligtvis fortsatte vi att jobba ombord ända tills vi kom till Minneapolis där vi mönstrade av.
De reste runt och fick se strutsar på "Minneapolis Fair" i Minnesota. Det är en utställningsplats där det finaste visas upp och en del premieras. Där fanns bland annat djur och produkter från jordbruket.
- En ny idé väcktes, säger Michael. Vi ville starta en strutsfarm i Sverige så vi köpte 150 emuägg (emun är ett austrauliskt strutsliknande djur ) som fraktades till Vittsjö. Vi fick 90 nykläckta kycklingar av dessa ägg i vår nya strutsfarm i Lönsholma utanför Vittsjö. Året var nog 1996 och vi drev Golfrestaurangen i Vittsjö parallellt med farmen. Med kläckningsmaskiner från USA så kunde vi kläcka ungefär 50 emuer och kalkoner per vecka. Under den här perioden föddes vårt första barn och efter ungefär tre år i Vittsjö så längtade vi ut i världen igen. Vi var faktiskt trötta på golfen just då.
Men vad ville de istället göra?
- Vi sökte på Internet med orden "management couple bahamas" och fick ett svar direkt från en företagare som just då var i England. Jag föreslog att vi skulle ses i London. Han sade att han kunde komma till Malmö stället, säger Michael. Vi hämtade honom i bil och sedan åt vi lunch i Furulidens trädgård. Här blev det affär direkt. Vi skrev ett hyreskontrakt på en stor anläggning på Bahamas med 40 rum, båtmarina och 35 anställda. Hela familjen var med.
Efter ett tag ville de åter prova något nytt. Vad sägs om en helt egen ö? Jo så blev det faktiskt.
- Jag blev General Manager på Palm Island, en ö som tillhör Saint Vincent och Grenadinerna, nära Trinidad. Det lät underbart. Ön är inte större än att man kan åka runt hela ön med en golfbil på tio minuter. Här kunde familjen relaxa när jag styrde verksamheten med varsam hand. Men det var faktiskt hemskt; 40 grader varmt, massor av knott, kräsna kunder som ju betalade 1000 dollars per natt och dessutom var personalen på 100 anställda outbildad. Som lök på laxen bråkade de ofta med varandra. Det var verkligen hemskt och därför lämnade vi snart ön och återvände till Vittsjö där vi tänkte ta det lugnt ett tag.
Men återhämtningen blev inte så lång. De blev uppringda då Ingrid skulle lämna puben i Vittsjö.
- Vi slog till direkt och där har vi nu varit i tre år. Kanske den säljs av Amanda idag, säger Michael. Vi kan ju inte ha två ställen på en gång. Men det har varit en bra tid där.
Sedan 14 dagar är de ägare till Furuliden som med sitt fina läge är ett bra blickfång i Vittsjö.
- De tidigare ägarna Johanna och Henrik har gjort stora investeringar så vi kommer nästan till dukat bord. Men just nu målar vi inomhus. Rummen med 33 bäddar är fullbokade under maj månad men under april finns fortfarande någon enstaka bädd ledig.
Vi kan till och med hänvisa gäster till Ubbalt och Tallbacken, säger Michael. Vårt huvudtema är golfpaket. Lanseringen på nätet fungerar bra. Vi riktar oss nu lite mera koncentrerat till danskar som köper "BroBizz".
Michael går med en hemlighetsfull uppsyn ut i köket och kommer tillbaka med en träbricka i handen.
- När vi var på Bali såg vi något som liknande denna. Jag gick ner till Måns på MIND i Vittsjö och berättade vad jag ville ha; en serveringsbricka för vinmeny och ett par dar senare kom han med denna.
Michael placerar fyra vinglas på brickan i gedigen ek och dukar upp hur de tänkt sig använda vinbrickan. Han häller upp två vita viner. Ett är naturligtvis det australiska "Nick Faldo" efter den kände golfspelaren. Sedan häller han upp två andra röda viner.
- Vi har tänkt oss två matsedlar. Den ena är "Husets à la carte". Från denna kan man välja mellan tre förrätter, fyra varmrätter och tre desserter. Gästerna behöver inte förbeställa för att äta så. Den andra är "Furulidens Månads-meny". Då måste gästerna beställa från menyn före klockan 1700. Från 1800 serverar vi cocktailtilltugg till fördrinken. Vinet serveras på vinbrickan. Gästerna komponerar antingen en trerättersmeny för 329:- eller tvårätters för 279:-
Michael tror att de kan fortsätta resandet, särskilt under januari och februari månad.
- Då får vi många idéer. Jag har jobbat en del med "foodstyling" bland annat för "Elle à la Carte" och nyligen gick jag en kurs i Skara. Vi provade ett 50-tal olika pulver som kan ersätta äggvita och gelatin. De kan tjäna både som smaktillsatser och ger dessutom synintryck. Jag facinerades av att man kan göra "skumsås". Det finns också ett 100-tal flytande smakämnen.
Jag frågar slutligen varför man skall välja att äta och bo på Furuliden?
- Här kan du glömma vardagen, uppleva god service, äta god mat, träffa nya och trevliga människor.
(Foto C Brauer)