En pärla bland hembygdsmuseum

BJÄRNUM. Vackert beläget i lövskogen ligger Bjärnums Museum. Området skänkte Mathilda Johansson till Bjärnums Municipalsamhälle 1938. Området stäcker sig från Folk Parken ner till badplatsen vi Bjärlången och är ca tio tunnland stort.

Bjärnums Museum i vinterskrud grundat av Atto och Karin Peto

Vid kommunsammanslagningen 1974 kom marken att ägas av Hässleholms Kommun. Vid årstider som är något varmare än just nu är det självklart en ännu trevligare miljö. Även om området i sig är värt ett besök så är det Muséet som utmärker sig.

Förutom det som oftast finns på ett hembygdsmuseum, vardagsföremål från gångna tider, finns här en mängd samlingar av skilda slag. Samlingen av stolar med olika träslag måste betraktas som unik. 36 stolar av 34 olika träslag som alla växt i området. Att det blir 36 stolar beror på att det förutom finns stolar av vanlig fur och ek, även finns sjödränkt variant av de båda.

Två specialtillverkade stolar av totalt 36 varav den lättaste tillverkades i träslaget Pil (3 kilo) till vänster på bilden och i träslaget Syren (14 kilo) till höger på bilden.

Att samma modell av stolar kan väga så olika förvånar de flesta som lyfter på stolarna. Störst skillnad i vikt är mellan syren och pil. Ca 14 kg är vikten på syrenstolen och endast ca 3 för stolen av pil.

Alte Nilssons ”gubbar” är också en helt unik samling. Ca 250 trägubbar finns det uppradade på hyllorna. Dessutom finns det ett hundratal av slevar och näverarbete av samme man.

Alte Nilsson har skänkt sina alster till Bjärnums Museum. 


En av Alte Nilssons populära figurer från Bjärnum. Men vem är det som Alte har avbildat?

Samlingen får anses som i det närmaste komplett. Alte sålde inget av sina verk men något kan ha skänkts bort.

Vapenrummet som till och med SÄPO har varit intresserad av rymmer det mesta som en vapenentusiast kan förvänta sig. Välanvända äldre vapen och oanvända samlingsvapen trängs på väggarna. Vapenförvaring ställer stora krav på säkerhet och har tvingat Bjärnums Museum att skaffa sig ett extra dyrt larm.

Väggarna i Museets vapenförråd är fulla av gamla och fina brukbara vapen samt samlingsvapen.

Bjärnums Museum har otroligt många fina vapen i sin ägo och på bild ser vi ett unikt ”Käpp Gevär kaliber 20”

När Norra Åkarps kyrka revs 1880 räddades en del av koret. En kopia i naturlig storlek har återskapats. En teckning gjord 1872 var det som man hade att förhålla sig till. Turligt nog fanns måtten noga utsatta.

En del av Bjärnums gamla kyrka är på plats i muséet. Här ser Vi delar av koret som räddades undan rivningen år 1880. 6042 Altarringen från Bjärnums gamla kyrka (revs 1880) är uppbyggd Inne på Bjärnums fina museum.

Muséet har drabbats hårt av rådande pandemi. Under fjolåret var det endast ca 500 besökare mot ett normalår drygt tio tusen. Förutom ett smärre bidrag från kommunen är det besökare man lever av. Ett femtiotal turistbussar årligen från både Sverige och Danmark besöker ett normalår. Förra året blev det i princip inga alls. Förutom att det alltid finns kaffe och glass att köpa kan även större tillställningar anordnas här. En stor samlingslokal som rymmer 80 person kan användas till både bröllop och begravning. Även catering går att ordna.

Vi tackar för oss och hoppas att det snart kan övergå till ett mera normalt tillstånd både i Sverige och övriga världen så att Bjärnums Hembygdsmuseum har en chans att överleva. Till alla som känner att de är trötta på att sitta hemma, besök Bjärnums Hembygdsmuseum. Ett besök ni inte kommer att ångra. Öppettider 09.00 – 16.00 alla vardagar.


Håkan Andreasson är en aktiv ordförande i fornminnesföreningen, som har mängder av idéer om hur verksamheten kan bemöta den rådande situation som vi dock befinner oss i, men ingenting är gratis i dessa tider. Mycket energi och hårt arbete är som alltid nyckeln till framgång.

Johnny Dolkow är anställd på museet och berättar med glöd hur situationen på muséet ser ut i dag. Han koppas innerligt att det snart kommer till en förändring så att besökarna hittar till Bjärnums fina och välfyllda Museum igen.

Minnessten över Mathilda Johansson som skänkte marken där Bjärnums Museum byggdes

Muséet förfogar över såväl små som stora lokaler som man Kan hyra för diverse aktiviteter. På bild ser vi den stora samlings- Salen på ovanvåningen som rymmer 80 personer.

Tisdagsgruppen samlad som vanligt när vittsjöbjärnum.nu var på besök.

  

Top