Fikastund med en ”Dalahäst-samlare”

VITTSJÖ. Även i dessa tider så kan man hälsa på sina vänner. Måste ju försöka att hålla kontakten, fastän det blir långt mellan gångerna det måste jag nog medge, synd.

Men nu i veckan var det så dags igen, bara komma inom en stund och prata över en kopp kaffe med hembakad kanelbulle. O visst så smakade det ljuvligt. Pratade om lite ditt och datt om vad som har hänt sen sist. O då kom jag på, varför inte visa min kompis dalahäst samling för dom som läser Portalens sida. Kan väl passa någon som går i samlartankar eller.

Uppåt ena väggen finns en äldre pappersbonad just med ett välkänt motiv, sådana bonader fanns ju ofta i hemmen förr tillsammans med kungabilder. Här syns två olika motiv, finns säkert flera sådana pappersbonader.

Härliga färgklickar är dessa små brickor med hästmotiv målat och med färg men också med lövad majstång i olika storlekar och i utförande avlånga eller runda. Kan säkert passa någon turist.

En härlig samling av nyckelringar, pennknivar, vävda tunnband, pins av olika slag, kylskåpsmagneter finns i otaliga färger men också klämmor för kom ihåg lappar och pennor.

På den här bilden finns en av de stora i samlingen, den får stå på nedre delen den får tillsammans med dala kvasten sopa rent golv. Stora saker får vara nära golv. Säkrast eftersom det finns husdjur som gärna hoppar upp på bokhyllorna. Som synes så behöver inte dalahästarna bara målas i rött de finns i flera färger. Som här överst är en hel rad blåmålade, vackert som tusan.

En ängel som sitter på en dalahäst är från Christina S, känd för sin samling av änglar, bara att komma på sådant helt otroligt. 

Likaså som denna lilla tavla är gjord av Lasse Åberg, passar även in i denna samling.

Jag skulle kunna lägga in många fler bilder av hennes samling men ibland så talar bilderna av sig själv, så titta och njut. Längst ner på en annan hylla har någon satt sina tofflor med strumpor bredvid.

Kaffekoppar och muggar med motiv från landskapet som är mest känd för sina dalahästar. Pyttesmå hästar som knappt syns tillsammans med andra bruksföremål. Klockor, gardiner, taklampskärm, kista, handdukar, filtar och mycket mycket mera. För varje gång jag kikar in på hennes lilla glada samlarobjekts rum så ser jag fler häftiga tings, alltid nåt nytt att vila ögonen på, som jag inte såg förra gången.

Till sist lite information om ägarinnan till den hära digra samlingen, hon heter Malin. Har avsatt ett rum i villan för att allt ska få plats. Hon har tappat räkningen på hur många prylar hon har. O visst ökar hennes samling för varje dag. Inte bara jag som köper till henne, det gör flera av hennes andra vänner också. Malin säger att efter hennes utställning på biblioteket härom året så har hon fått mottaga saker från okända personer det tycker hon är roligt. Hon började med sitt samlade i slutet på nittiotalet. Så ni som läser detta förstår nog att det är många prylar som samlats under åren.

Kaffet är uppdrucket och jag säger tack för idag och så syns vi längre fram när värmen har återkommit, tack för fikan och pratstunden.

 

Top