Frälsningsarméns hus får nytt liv

BJÄRNUM. När träden började fällas runt Frälsningsarméns hus i Bjärnum började folk förstå att nåt stort var på gång.

Denna byggnad – på Göingevägen Bjärnum - köpte Rumänska Pingstkyrkan år 2019.


Varje Lördag samlas man för att hjälpa till med att färdigställa sin kyrka.


Många personer samlades på lördagar för att jobba med trädfällning och markarbete. Snart spred det sig att det var Rumänska Pingstkyrkan som köpt Frälsningsarméns gamla lokaler. Efter att lokalerna varit privatbostad under några år skall nu lokalerna åter bli sakrala.

Ombyggnaden går framåt i den Rumänska Pingstkyrkan Exteriört mot Norr.


Ombyggnaden går framåt i den Rumänska Pingstkyrkan Exteriört mot Nordöst.

Ombyggnaden går framåt i den Rumänska Pingstkyrkan Exteriört mot Öster


Ombyggnaden går framåt i den Rumänska Pingstkyrkan Exteriört mot Söder.


Ombyggnaden går framåt i den Rumänska Pingstkyrkan Exteriört mot Väster


Utseendet på byggnaden har förändrats under de ett och halvt år som Pingstkyrkan varit ägare till fastigheten. En ny tillbyggnad i form av entré med tillhörande stor bred trappa har färdigställts. Fönster och fasad är utbytta och nya dörrar är på plats. Varje lördag samlas mellan 6-10 personer för att arbeta med renoveringen.

Redaktionen träffar Rares Pugna som berättar att det var en slump när de fann huset på Blocket. Huset var perfekt för deras verksamhet. Fastigheten köptes 2019 och var då i ett ganska nedslitet skick men priset var överkomligt. Då församlingen har medlemmar som är hantverkare av olika slag kan jobbet göras och kostnaderna hållas nere.

Stora samlingssalen i Rumänska Pingstkyrkan under ombyggnad.


Stora samlingssalen i Rumänska Pingstkyrkan under ombyggnad.

Rares visar oss runt i lokalerna och berättar hur det är tänkt att fungera. På ovanvåningen är det tänkt att ha olika verksamheter för barn och även inrymma någon form av kontor. Tre nya toaletter är förberedda på nedanvåningen och den stora samlingslokalen skall självklart användas för mötesverksamhet. För att hålla kostnaderna nere har begagnade kyrkbänkar inhandlats från annonser på Blocket. Det stora renoveringsarbetet är i stort klart. Nya innertak och väggbeklädnader är på plats. Nu återstår finliret som kan vara nog så tidskrävande.

Församlingen har funnits i Bjärnum sedan 2017. Medlemmarna kommer dels från Bjärnum men också från Hässleholm, Osby och även så långt ifrån som Ängelholm, berättar Rares.

Här i Roseniuskapellet träffas medlemmarna i Rumänska Pingstkyrkan i väntan på att deras egen kyrka skall bli färdig, hösten 2021. 


Tidigare har man hållit sina möten i en lokal på Garnisonen men för tillfället används Roseniuskapellet i Bjärnum för församlingens sammankomster.

De flesta rumäner tillhör den Rumänsk-Ortodoxa kyrkan, ca 87%. Med sina 1.5% hamnar Pingstkyrkan på fjärde plats bland trosuppfattningar i Rumänien. Efter kommunismens fall ökade de flesta trossamfund sitt medlemsantal. Så även Pingstkyrkan.

På frågan när är kyrkan klar svarar Rares. – Vi har redan fått flytta fram tiden vid två tillfällen så jag vet inte. Någon gång i höst är väl nu rimligt att tro. Rares lovar att höra av sig när kyrkan är klar så att redaktionen får en möjlighet att bevista ett möte i de nyrenoverade lokalerna.

 

 

Top