Wester cyklande också alla andra väderstreck
VITTSJÖ. Ture Wester var den sista fjärdingsmannen och den första polisen i Vittsjö. Han kom till Vittsjö som fjärdingsman 1938 och slutade sin tjänst som polis 1960. Han värvade sig vid ”Wendes” i Kristianstad 1921 och stannade kvar där till 1932. Vid omorganisation blev flera militär personal permitterade.
Polis Ture Wester i civil mundering.
En ny polislag trädde i kraft 1932 och då blev tidigare fjärdingsmän arbetslösa då poliser skulle ha deras tjänst. Ture kom in på polisskolan för utbildning till fjärdingsman/polis och Ture fick sin första tjänst i Örkened som fjärdingsman/polis. I uppdraget som fjärdingsman ingick även indrivning av skatteskulder.
Ture Wester kom alltså till Vittsjö1938 som fjärdingsman och polis. Det enda fortskaffningsmedel han hade var sin egen cykel som han själv fick underhålla. Ture hade ett stort distrikt att sköta och det blev milslånga cykelfärder i tjänstens ärende. Indrivningskostnaden var 25 öre men hälften av denna slant skulle landsfiskalen ha. Tures del av slanten användes till slitage av velocipeden.
Ture Wester redo för cykeltur med byxorna säkrade från cykelkedjan.
Bland de otrevliga uppdragen var bevakning av fångar vid baltutlämningen samt bevakning av AK arbetare. Ture hade även uppdraget att spana efter den riksbekante Bildsköne Bengtsson. Denne riksbekante hade Vittsjö som födelseort men vad som är bekant återkom han aldrig!
I början av 1950 talet köpte Ture sin första bil och på detta sätt blev turerna ”kortare”. Så småningom blev det en ringa ersättning för slitage på ”polisbilen”.
Någon reglerad arbetstid existerade inte utan Ture hade tjänst dygnet runt. Vid tillfälle då någon blev gripen skulle denna transporteras till ”finkan” i brandstationen och då måste Ture finnas på plats i vaktrummet, vägg i vägg med finkan. Dåtidens finka/arrest kan fortfarande beses på brandstationen men inte i samma skick som förr.
I utrustningen ingick sabel, pistol och batong. Kanske var det en säkerhetsåtgärd att inte ha en sabel hängande vid cykelfärder?
Fotboja som användes på 1800 talet och början av 1900 talet av fjärdingsman.
Det inträffade ett mord med knivskärning några kilometer utanför Vittsjö. Detta var kanske det mest dramatiska som inträffar för polis Wester under hans tid i Vittsjö. Polis och landsfiskal infann sig på brottsplatsen och den misstänkte fick tillbringa ett par dagar i arresten innan han transporterades med fotbojor till Kristianstad. Under de dagarna fick Ture tillbringa i vaktlokalen med tillsyn mot den misstänkte. Dråpvapnet återfanns i spisen på dråpplatsen.
Polis Ture Wester pensionerades 1960 men bodde kvar i Vittsjö tills han avled 1985, 85 år gammal, Ture var född i Näsum och är jordfäst på kyrkogården i Näsum.
Skrivaren av detta dokument har flera trevliga minnen av Ture. Vid ett tillfälle larmades Ture vid midnatt till ett pensionat där vilt slagsmål hade uppstått. Ture kom vandrade en kilometer med sabel skramlande vid sidan. Skingra er, ljöd på avstånd och då Ture kom fram till den misstänkte röt han; ”Det är polisen. Följ med”. Det hjälpte inte utan med hjälp av en privatperson transporterades han till finkan.
Ture var ganska hård i nyporna under sin tjänst men som privatperson var han trevlig med humoristiska inslag i sällskapslivet. Vid ett tillfälle fick skrivaren hjälpa Ture till sin bostad då han drabbades av sjukdom. Vittsjö har varit en ”polisort”. Vid något tillfälle fanns det sju tjänstgörande poliser bosatta i Vittsjö!