Brukare – ett förbrukat ord i Hässleholm

BJÄRNUM. Riksorganisationen SPF har under lång tid arbetat mot att få bort ordet brukare som samlingsnamn för alla som på något sätt hanteras av kommunerna i landet. På två kongresser, 2012 och 2017, har motioner antagits för att arbeta för att få bort ordet brukare. Det har gått lite sisådär.

Nöjda med resultatet skålar Ingrid Magnusson och Nils-Göran Lindqvist i rosa bubbel. Båda ingår i SPF Trivsam:s styrelse i Bjärnum. De sitter också i Samorganisationen styrelse i Hässleholms kommun, där Nils-Göran är ordförande. 

SPF Trivsam i Bjärnum skrev första gången 2017 till kommunen om otyget att använda ordet brukare. Den gången utan något synligt resultat. 2020 var det dags igen, denna gång gick det bättre. Omsorgsnämndens ordförande, Karin Axelsson (M), säger nu ”på politisk nivå är budskapet att vi ska sluta använda ordet brukare eftersom många inte tycker om det”.

Om man nu vet, att många inte uppskattar ordet och anser att det är en kränkande benämning, borde väl i rimligaste namn, tjänstemän och politiker, redan slutat använda ordet.

I Hässleholms kommun skall ordet nu inte användas längre och det gläds nu de båda som mest drivit frågan för SPF-föreningarna i Hässleholms kommun, Nils-Göran Lindqvist och Ingrid Magnusson. För att fira korkades en flaska rosa bubbel upp och efter det intogs en Napoleonbakelse tillsammans med kaffe.

I ärlighetens namn är inte Hässleholm den första kommun som tagit bort ordet men i landet finns det mer att göra. Socialstyrelsen lär snart få en skrivelse med uppmaningen att även centralt sluta att använda ordet brukare om de äldre. Där måste det klargöras att det inte är användare av ordet som ha tolkningsföreträde utan de som blir utsatta. Det finns ju dessutom lagstiftning som hanterar den frågan. Det borde jurister på Socialstyrelsen lätt kunna konstatera.

 

Top