Bjärnums tre badsjöar
BJÄRNUM. När temperaturen vid några tillfällen passerat över 20 grader kände redaktionen ett behov att inventera Bjärnums tre badsjöar.
Lilla Dalsjön ligger fint inlemmad i skogen
n odyssé för att se vad de har att erbjuda. När man använder ett ord som odyssé kändes det nödvändigt att kolla upp vad det egentligen betyder. Jag fastnade för synonymen irrfärder. Det får vara den betydelse som får gälla.
Första stoppet blev Dalsjön. Den första vi stötte på var en hängiven karpfiskare, Dusko Ostojic, som satt avslappnat i sin stol med tre spön i sjön.
Storfiskaren Dusko Ostojic fiskar karp i Lilla Dalsjön.
Utrustningen var av det häftigaste slaget. En båtliknande GPS styrd flytande båtliknande tingest som han med stor precision kunde placera både krok och mäsk exakt var han önskade. Linan till spön var kopplad till en signal som gav ljud ifrån sig när någon fisk nafsade på kroken.Skötseln av badplats och grillplatser runt sjön sköts av Dalsjö Intresseförening med ett bidrag från Hässleholms kommun. Det är stora områden som föreningen har att sköta. Där vi mötte Dusko finns grillplats med bänkar. Vi fortsätter till höger och kommer till ytterligare en grillplats med många bänkar och bord. I ett hus i närheten fanns ett välskött utedass. För att komma till badbryggan hade vi två val, antingen gå tillbaka eller fortsätta runt sjön. Då sjön är ganska liten blev valet att gå runt. Trots att jag vid flera tillfällen besökt Dalsjön hade jag aldrig gått runt hela sjön. En liten känsla av skam infann sig, att jag som Bjärnumsbo i hela mitt liv, aldrig gjort detta.¨
En välskött stig ledde oss efter en stund till badplatsen. Ett ganska litet välskött område med många sittmöjligheter och bord.
Det är välförsett med toaletter runt sjön
Även här finns ett utedass. Ute på badbryggan träffar vi ytterligare en fiskare, en ung tjej vid namn Elda.
Vid badplatsen stod en ung tjej vid namn Elda och fiskade.
Hennes utrustning var av det något billigare slaget men resultatet var det samma som fiskaren med den dyra utrustningen. Trots att fiske är en materialsport var resultatet detsamma för de båda. ingen fisk på kroken.
Det allmänna omdömet var att grillplatserna var välskötta och bord och dassen var i bra skick. Alltså ett ställe att besöka om man vill ha en vacker och trevlig promenad eller om man vill bada och grilla vid sjön.
Nästa stopp blev Bjärlången. Här träffar vi snart 98 årige Bertil Pettersson. Han berättar glatt om många minnen från badplatsen.
Detta var förr en samlingsplats för mängder av ungdomar och vuxna. I anslutning till badplatsen fanns förr en servering (Strandpaviljongen) som hade mycket besök och spelade musik på grammofon innan Jukeboxen kom på plats. En permanent badbrygga med hopptorn fanns här tills för några år sedan. Någon på kommunen fick då för sig att fundamenten för bryggan var för dåliga och måste rivas. Den hade säkert stått här i 70 år. Nu ansågs den för dålig och måste rivas. Tyvärr hade kommunens tjänstemän missbedömt kvaliteten på fundamentet och kom med för klena maskiner och fick buda efter kraftigare don för att få bort det ”det usla fundamentet”, berättar Bertil. Skötseln för badplatsen ansvarar kommunen för och i stort är det välskött. Efter att gräsmattan återställts efter att vildsvinen bökat sönder densamma ser allt bra ut. Lite mer sittplatser och bord är dock önskvärt. Bokskogen runt sjön inbjuder till sköna promenader i en fantastisk miljö. Dasset som finns ligger uppe vid tennisbanan och det hade varit önskvärt med ett till dass lite närmare badplatsen.
Slutligen kommer vi till Möllrödssjön. Badplatsen anlades för ca 60 år sedan av dåvarande Bjärnums kommun.
Då den iordningställdes byggdes också ett omklädningsrum för damer och herrar. Betongplattan som finns kvar minner om denna byggnad. Med tiden försvann behovet av ett omklädningsrum. Även det faktum att byggnaden användes för annat än just klädbyte och ett visst mått av skadegörelse gjorde att byggnaden revs. Möllerödssjön lockar mest äldre och barnfamiljer och medan Bjärlången mera ungdomar som uppskattar badbryggan med hopptorn. Förra året fick Hässleholms kommun för sig att sluta sköta badplatsen för att spara några kronor. Detta uppskattades inte av lokalbefolkningen och beslutet ändrades. När man också vet hur många miljoner skattepengar det lagts på Finjasjön, utan nämnvärt resultat, är det inte märkligt att folk reagerade. Lite flera sittplatser vid badplatsen skulle vara välkommet då det på de soliga dagarna kan var mycket folk här.
Det slutliga omdömet om badplatserna och dess omgivningar är att Bjärnumsborna borde vara glada och stolta över att ha tre så fina sjöar i sin närhet. Skillnaden mellan Dalsjön och de kommunalt skötta badplatserna är att här upplevs mysigare och bättre med sittplatser och bättre grillar. Visst finns det fler sjöar inte så långt ifrån Bjärnum i fler väderstreck men det är som man säger, det är en helt annan historia.