Vårens trevliga vävkurs är slut

VITTSJÖ. Som så många andra skolor/kurser har även vi i vävstugan haft vår avslutning gällande vårterminen. Många inslag har det blivit på vävstolarna under våren och ibland så blir de lite fel och då är det bara göra om och göra rätt. För visst är det en skön känsla när man kan lägga på en duk/löpare som man själv har tillverkat. O framför allt dom håller i flera generationer.

Glitter paljetter 

Denna väv i vackra mjuka färger kommer att förgylla en eventuellt en handdukshängare, eller kan man väva det som en bordslöpare. Men också vävas och användas till tabletter med härliga färger med glitter paljetter i mönstret. Passar till flertalet väverskor eftersom mönster och färg inslagen kan skifta efter person, tycke och smak. Rosengång som detta solvsätt heter är mycket gångbart och passar till mycket.

Blå nyanser i matta

Kan man få för många trasmattor? Näe, hemvävda ligger tungt och stilla på golvet och dom är just i den färgnyanserna som passar i ens bostad. I många år håller dom och kan gå i generationer om samsmaken finns. Här är en matta som går i blå nyanser med effekt i lodräta inslag men också i vågräta och effekten skapar levande mönster partier, läckert som vattnet i havet.

Tretramp i grå ränder

Lite annorlunda är denna uppbindning dras genom fyra skaft men vävs med endast tre trampor. Mönsterpassning som återkommer under en räcka och vävd med lite porösa glittrande bandtrådar. Kan vävas till väskor, kuddar, eller lite tunnare bordslöpare också vävt i trasmaterial. Här väver jag en längre löpare som skall avslutas med knuten frans. Detta är ett spännande test både i garn men också i tretramps upp knytningen. En del av resultatet syns ju här, fortsättning följer till hösten.

En annan kurs och annat matrial

Som bilden visar så är detta lite annorlunda kursmatrial som jag kände att det hära måste vara med i min artikel. Väskan är sytt i olika blåa jeanstyg sytt efter ett mönster som utgår från japanskt sysätt och som klar blev en japansk rispåse. En helt fantastisk tygväska i blått med en historia insytt på varje sida. Sömnads sättet/stygnen på väskan är ett sy sätt som går under namnet ”sachiko", stygnen är delikata likaså mönstret med sin lilla touch. Den blåvita dynan är vävd med tio trampor och lika många skaft, instoppad nåt mjukt efterhand så bildas de små dynorna, allt inramat med ett vackert tilltalat påsytt band. Bakom dessa hänger en vacker vävd sängöverkast i mjukt sammetsgarn, kan nog vävas till badlakan också.

Så visst sjutton kan man göra mycket roligt tillsammans men nu är det slut för i vår. Ny vävkurs startar upp i slutet på augusti, på torsdagar i lokalen mitt i byn.

Vi i vävstugan önskar er alla läsare en skön sommar.

 

Top