Dags för utplantering

BJÄRNUM. Nu när Kung Bore släppt greppet om Skåne är det dags att plantera ut tomaterna. Tomatplantor är väldigt känsliga för kyla och dör om dom utsätts för frost. Det fick många erfara förra året i maj då vi fick en ordentlig köldknäpp. Redan i april hade vi sommarvärme som fick många att sätta ut köldkänsliga växter av olika slag. Effekten av frosten var att många plantor dog och dom enda som blev glada för det var de som fick sälja nya plantor.

Tomatplantor som vuxit från frö till stor Planta på kort tid

Med det sagt så innebär det att en viss försiktighet bör användas när tomatplantorna skall sättas ut. Inte ens i växthus är dom säkra om temperaturen går under noll. För egen del har därför en billig frostvakt inköps för att få lite mer säkerhet i växthuset.

Plantor som blivit utsatta i växthus trivs utmärkt vid luftning.

När vår herre satt på helljuset så växer tomatplantorna så det knakar. Mest inne i växthuset men även bland de plantor som av utrymmesskäl tvingas vara ute. Små spinkiga plantor har växt sig stora och kraftiga och börjat sätta fina blomklasar. Även en del gröna små tomater börjar att visa sig.

Tomater med beteckningen CC är mycket smakfulla framåt Juli månad.

Tomater är näringskrävande och behöver stora krukor. Runt tjugo liter är ett riktmärke, helst större. Personligen har jag noterat att krukor i den storleken är väldigt dyra. Då plantorna inte själv ställer krav på fina krukor har jag löst problemet genom att köpa 16 liters murarhinkar på Biltema. 29.90 stycket vill jag minnas att de kostade, vilket jag tycker är ett rimligt pris. Då hinkarna är lite i minsta laget är det viktigt att se till att plantorna får näring under hela växtperioden. Lite oftare i en liten än i en stor. Näringen i planteringsjord håller bara i några veckor. Lite pelleterad hönsgödsel var tredje vecka hjälper till med blomsättning och ser till att det finns näring för att få många tomater.

Redan så har det börjat bli tomater om är lite gröna. Färdiga i Juli månad.

Sen är det bara att hoppas på en solig och varm sommar. Beroende på vilken sort som odlas borde de första solvarma tomaterna vara klar att skörda i början på juli. Smaken på egenodlade tomater går inte att jämföras med dom som inhandlas i butik. Längtar lite redan till den första tomaten.
Återkommer i augusti för en uppdatering om hur resultatet blev.

 

 

Top