Möte med 40 tusen bin

BJÄRNUM/ SJUNKARÖD. Redan klockan nio en solig och varm morgon träffar vi Jill Müller och hennes praktikant Colin Silver för vidare transport till Skånska Vilt AB i Sjunkaröd. Uppdraget för dagen är att inspektera bisamhällen som är utplacerade här. Som alla djur kräver även bin regelbunden tillsyn.

Jill Muller och Colin Silver pratar ihop sig inför dagens inspektion av Bisamhällen borta i Sjunkaröd hos Skånska Vilt AB.

Jill är både stolt och glad att kunna presenter för oss sin unge praktikant Colin Silver. Han är 17 år och bor på en gård utanför Hågnarp där släkten bott i flera generationer.

Colin berättar att han varit intresserad av bin och biodling men inte vetat hur han skulle börja. - När jag fick reda på att jag skulle börja med UF (Ung Företagsamhet) i skolan så ville jag starta ett företag kring bin för att de är viktiga för vår hållbarhet och miljö. 


Colin Silver från Hågnarp är lärling hos Bi Bruden Jill Muller i Bjärnum.


Jag skickade ett mejl till Jill Müller på Bibrudens Bi skafferi i Bjärnum, där jag undrade ifall jag kunde praktisera hos henne för att lära mig mer om bin och förbereda mig mer inför skolan i höst. Sen dess har hon lärt mig massor om bin, biodling och företagande. Jag har fått följa med och jobba med henne och hennes bin, hon har även sponsrat mig med tre bikupor med starka samhällen. Så till hösten ska jag börja sälja min egenodlade honung i mitt företag.

Min framtidsvision är att inspirera fler ungdomar till biodling och att lära fler människor om hur viktiga bin är och vilken process det är att ta hand om bina och förstå skillnaden mellan bin och geting. Från att de samlar in honungen i bikupan till den ligger i en burk i affären.

Det är viktigt att det tillkommer nya och unga biodlare. Bin och humlor är de viktigaste pollinatörerna vi har i naturen. Utan dessa blir det ingen mat på bordet, berättar Jill.

Väl framme i Sjunkaröd blir vi klädda i typiska biodlarkläder. Undertecknad och Colin studerar Jill när hon lugnt och försiktigt tar upp ramarna för att kontrollera innehållet.

Så här skall ni klä er för att undvika att bli Bistuckna enligt Jill Muller i grön dräkt.

Då var det dags att öppna den första kupan för att inspektera hur det står till med Arbetsbina, Drottningen och inte minst vad de har åstadkommit sen Jill besökte kuporna sist.

Första ramen uppe och det ser helt ok ut enligt Jill Muller och Colin instämmer.

Då går vi längre ner i kupan för att kolla så att vi har drottningen på plats, men här fanns hon inte.

Första kakan med honung uppe men ingen Drottning här heller enligt Jill och Colin.

Hon berättar att det är viktigt att se om samhället mår bra och att produktionen av honung fungerar. Längre ner i kupan finns drottningen som är den viktigaste i samhället. Nya ägg måste läggas för samhället skall fungera. Ett bi lever endast ca 40 dagar så nya måste tillkomma. Detta är drottningens uppgift.

Då var första kupan klar och allt såg bra ut utom att vi inte fann Drottningen, men hon gömde sig bara.

Då var det dags att kolla kupa nr.2 och se ifall Drottningen här var hemma.

Jill använder vatten i stället för rök för att lugna Bien då hon tar sig in i alla ramarna.

En drottning lever i 3–4 år och överlever således många av sina undersåtar. Längst ner i kupan hittar vi drottningen. Hon är större än de andra bina och just denna har en blå prick på ryggen. Färgen visar att just denna drottning är från förra året. För att hålla reda på det använder Jill olika färg för varje år.

När Jill lyfter på ram nr. 5 så får hon syn på Drottningen som har en blå märkning på kroppen.

Så här vacker är kupans Drottning och hon är överlevare från år 2020. Blå på kroppen som om hon bar den finaste diamant i världen. Hon har ju 40 000 karlar att hålla rätt på.

Då fotograf Jan höll sig på lite avstånd fick även Colin bistå att ta närbilder på drottningen. Detta fick till följd att han fick känna hur ett bistick känns. Fotografering med mobiltelefon fungerar som bekant inte så bra med handskar på. Detta var inte första gången som Colin blivit stucken av ett bi och säkert inte sista gången heller. Med den långa karriär som biodlare han har framför sig, lär det bli några stick framöver.

I de två bikupor vi kontrollerade såg allt ut att vara bra. Honung producerades och bin var friska och utan några tecken på sjukdom eller kvalster. Nya ägg och larver hittades också vilket visar att drottningen är i god form. Hittills har detta år varit ett bra år när det gäller produktionen av honung. Soligt och varmt väder gillar ju bin precis som vi människor.

Det som nog de flesta av oss tror är att bi hålls för att få honung. Till en del är det sant men den största nyttan gör bin genom pollinering. Man skulle kunna säga att honung bara är en biprodukt av deras viktiga arbete i naturen.

Colin Silver blev lite stucken i handen då han fotograferade Drottningen, men gadden fick han bort och några men av sticket lär han inte få. Däremot lär han få fler stick nu när han har blivit egen biodlare, dock med Jill Mullers goda hjälp.

När vi skiljs åt då vi ville hem till skuggan, och Jill och Colin hade flera kupor att inspektera, slogs vi av hur glada de båda var. Jill hade fått en ung vetgirig blivande biodlare som praktikant och Colin hade fått den gladaste och kunniga mentor han kunnat få. Ett stort lycka till i framtiden för er båda.

 

Top