Startat årets skördefest
VITTSJÖ. Nu har vi har kommit in i månaden augusti med allt vad det innebär, arbetsmomenten kan ju vara olika förstås var man är i livets skede. Och i år är det gott om bär. Rikligt med bär är det i alla fall här hemma men också i andras trädgårdar men också ute i närområdet finns det gott om bär. Bärens finns ju och med vår svenska allemansrätt (rättighet och skyldighet) kan man plocka hur mycket man bara orkar.
Själv har jag inga röda vinbär men en vän har så jag får plocka så mycket jag behöver/ vill eftersom hon har plockat klart. Vilken tur jag har som får det men det är ju härligt när man   blir erbjuden att plocka så mycket man behöver. Bara känslan att ta med spann och sen sätta sig ner, plocka rent på grenarna hälla ner i hinken och vinbären fyller hinkarna snabbt. Man sitter där och låter tankarna flyga fritt och lyssnar på ljud som finns runt omkring en. -O tycker att livet är härligt.
Det är inte bara i trädgården där det finns bär, i skogen har det blivit blågrönt lite varstans. Blåbär som är nyttiga säger dom som vet. Jag plockar blåbär för hand jag kan inte använda repa, tyvärr så mosar jag dom, så det blir att använda dom tio istället går lika bra det. Rensade och klara på en gång. Fast det blir inte lika mycket som med repa men det gör inget för när man kommer hem så är det klart. Blåbär med mjölk eller varför inte äta direkt ut i skogen bara för att smaka lite iallafall.O blir det mycket kan man ju frysa in hälften för att sen användas vid ett senare tillfälle. Tips! lägg upp frysta blåbär på en djup tallrik och häll på varm mjölk så smakar dom som färska igen, gott eller koka lite blåbärs sylt till pannkakor, plättar eller till filen på morgonen.
Visst är det lite arbete med både det ena och det andra, men va då då jag har ju tid och plockhjälp har jag också. Hämta upp flaskor från källaren, tvätta, kolla gummiringar och bärställning och allt finns där jag la det förra året, bra. Under eftermiddagen så kokar jag upp vinbären och därefter hälls dom i silduk. Efter ett bra tag har all saft runnit ner i en annan gryta, nu skall det mätas och sockret hällas i, koka upp och skumma noga. Hälla på rena flaskor och en plastbytta som kan frysas eller bara stå kallt. Nu är det hela klart, visst jag kan köpa saft/ sylt i butiken men näe, jag har ju tid för det hära och framför allt jag vet vad som finns i min saft och sylt. Sen smakar det ju mycket godare om man gjort det själv. Hösten väntar runt hörnet och nästa steg är ju då att hitta skogens röda guld den är på G.