Jord rätt gjord

EMMALJUNGA. Med en rubrik som varje skrivande reporter skulle vara nöjd över startar detta reportage. Tyvärr är det inte jag som kommit på det utan det är stulit rakt av från Emmaljunga Torvmull AB:s informationsmaterial.

 

Emmaljunga torv paketerar och levererar kvalitet i alla sina säckar.

På anläggningen i Emmaljunga träffar vi marknadsansvarige Johan Funke som är tredje generationen jordförbättrare. – Pappa och farfar startade verksamheten här med att producera jordförbättringsprodukter. Sedan dess har den utvecklats till vad det är idag, berättar Johan.

Johan Funke visar att man sysslar med olika storlekar på råvaran och här ser vi en av det största modellerna på torv som man använder på ET.

Karl och sonen Göran Andersson startade företaget 1972. Här var tidigare ett torvföretag som inte längre var i drift. Karl och Göran tyckte det var synd att inte ta tillvara de resurser som då fanns här och startade det som nu är Emmaljunga Torvmull AB, fortsätter han. Företaget ägs nu av syskontrion Göran Andersson, Astrid Liljenberg och Marie Lindell.

En av maskinisterna är framme vid blandningsstationen och fyller på produkter som sedermera skall vara ihop med torven i levererade säckar

Företaget tillverkar en mängd olika produkter för olika ändamål. En del har varit med sedan början och andra är nya. Att kalkskyende växter som blåbär och rhododendron kräver sur jord hade jag kunskap om, men att det behövs så många specialblandningar har jag haft svårt att förstå. – Visst kan man blanda jord själv men då får ju de olika mineraler och näringsämnen köpas separat och då är det ju smidigare att vi gör det. - Vi samarbetar också med yrkesodlare för att få fram den bästa jorden för respektive ändamål. Vår nyhet Tomatjord är framtagen tillsammans med tomatexpert Åke Truedsson. För en yrkesodlare är det viktigt att få ut så mycket som möjligt från varje planta. Då måste också jorden ha rätt sammansättning. En tomatplanta skall inte bara växa, den skall också stimuleras att sätta många blommor som sen blir tomater, fortsätter han.

I den gamla produktionslokalen har man numera lager för emballage.

När vi bakar i hemmet kan det i receptet stå 2 dl mjöl och en tesked salt. Här görs också varje olika typ av jord efter ett recept. Skillnaden är att i stället för ett decilitersmått används här en frontlastarskopa på två respektive fyra kubikmeter. Det är ett noggrant jobb att få mängden av ingredienser rätt med hjälp av en skopa. Mängden torv och de andra ingredienserna måste vara exakt. Mineraler och näringsämne vägs med stor noggrannhet upp på våg och blandas på skopan. Stickprov på jorden görs med jämna mellanrum för att säkerställa kvaliteten på de olika sorter jord som produceras här.

Att jorden och vad som man gödslat med har stor betydelse har jag personlig erfarenhet av. Ett år hade trädgårdslandet fått en rejäl dos av kväverik gödsel. Potatisplantorna stod manshöga med mörkgröna frodig blast. Under blasten fanns dock endast några få små potatisar. Mycket kväve stimulerar bladtillväxt och hämmar då det som är under mark. Nog bevisade det att olika jord krävs för olika ändamål.

Den torv som nu används i anläggningen i Emmaljunga kommer från mossar utanför Örkelljunga och Ljungby. Torvtäkten i Emmaljunga har nu förvandlats till en vacker miljö för många fåglar och andra djur.

Efter vårens stora efterfrågan på torvmull, så börjar man så smått kunna fylla upp lagren igen.

När Karl och Göran startade verksamheten var det mycket handarbete. Handhållen säck som sedan syddes ihop har utvecklats till en modern industri med fyra packlinjer. Ett femtontal säckar i minuten spottar dessa fram. Allting sköts automatiskt. Säckarna läggs på pall som sedan plastas och körs ut för att lagras ute på gården redo för att lasta på lastbil för vidare leverans. Ca 80 tusen kubik jord av olika slag tillverkas på anläggningen i Emmaljunga och levereras till stora delar av Sverige.

Micke Salomonsson är säljare på Emmaljunga Torv och reser normalt i hela Sverige, där han marknadsför den bästa Torvmullen på marknaden.

Säljaren Micke Salomonsson får frågan om det är svårt att sälja förtagets produkter. – Nej vi har ett gott rykte både hos yrkesodlare och hobbyodlare. Göran (Andersson delägare) är noga med att vi aldrig någonsin får tulla på kvaliteten. Du kommer aldrig att se att Emmaljunga säljer fyra säckar jord för en hundring på stormarknader, säger han.

Johan Funke, platschef på Emmaljunga Torv, Guidade runt och visade hur man hanterar markens ”Svarta Guld, Torven”

Nästa gång ni köpt dyra plantor tänk då på att ge dom den bästa förutsättning dom kan få, jord rätt gjord.



 

 

Top