Trädgårdsträff i Markaryd

MARKARYD. Häromveckan kom det en inbjudan från Vittsjö Hushållningsgille och Vittsjö LRF till trädgårdsträff hos Tommy och Mari Nilsson i Markaryd den 16 augusti 2021. Samling kl 18.00. Vi var dussinet fullt som anammat inbjudan.

Efter att ha hälsats välkomna av Jerry Olsson överlämnades ordet till värdparet och dom kunde berätta att huset köptes för ca 20 år sedan och den 2000 kvadratmeter stora trädgården bestod då mest av gräsmatta med några björkar. Huset var i behov av renovering så det fick komma i första hand.

Tommy berättade att ett av hans stora intresse är akvarium så efter ett tag började han spåna om att flytta sin hobby utomhus i stället. Och så blev det, men dom tyckte båda att det såg lite naket ut så då började dom klä in dammarna med lite växter och där och då, för ca 16 år sedan, började deras trädgårdsintresse att ta sin början.

Portalen in till Nilssons trädgård.

Vi var alla väldigt nyfikna på vad som doldes bakom denna vackra portal och det första vi såg var en spaljevägg full med persikor. Intill fanns det blomsteruppsättningar i gamla däck. Däcken hade tagits omhand av Tommy som förvandlat dessa till något vackrare än ett vanliga däck.

persikor /däck

Så går vi in under nästa portal, där finner vi den första dammen som vi passerar över en mindre välvd bro. I dammarna finns det tre olika sorters fiskar: koi, diamantstör och guldfisk samt vackra näckrosor.

-damm med fisk och näckrosor.

Trädgården består av olika rum som man kommer in i genom de vackra portalerna. Tommy är en skicklig hantverkare och alla smidesarbeten som finns runt om i trädgården är hans verk och Mari är den som har ögat för färg och utformning. Och tillsammans blir dom en helhet som fått fram denna otroligt vackra trädgård.Av Ölandssten byggdes denna etage och där rinner en liten bäck ner till dammarna

– Etage med ölandssten

Som kuriosa kan nämnas att paret Nilssons trädgård 2013 vann Plantagens största trädgårdstävling Nordens Skönaste Trädgårdar.

Det finns ett otal med dahlior och dess knölar ska ju varje höst grävas upp och det görs det med.
Allt sorteras efter färg för att året efter komma i jorden igen. Och det är inte alls säkert att knölarna kommer på samma plats som året innan. Det är något som Mari bestämmer år från år hur det ska vara.

Ett av rummen andas stillhet, där kan man sätta sig ner och njuta av ljuset som kommer in genom det lilla fönstrets som finns i allt det gröna och där inne finns det även en liten fontän som blir så otroligt vackert i den fina ljussättningen.

– gröna fönstret

---fontänen

Fem olika sorters vindruvor finns det med och dom ger en rejäl skörd varje år.

- vinrankor

Plommonträdet dignade av frukt, det var bara till att ta och äta så mycket vi ville och jag kan intyga att det smakade mycket gott.

 – plommon.

Rundvandringen avslutades med att vi gemensamt intog den medhavda fikan och så till sist överlämnade Jerry en liten present till värdparet.

Och som avslutning på denna artikel får ni några fler bilder att njuta av.

 

 

Top