Skördetid
BJÄRNUM. De första tomaterna mognade redan i slutet på juni. Sungold och Gardener´s Delight var de två sorterna som hos mej var tidigast. Sungold är nog den godaste tomat jag smakat. Detta omdöme delas av många andra som smakat sorten. Tyvärr har denna sort, åtminstone hos mej, inte givit så stor skörd. Det innebär att den är i det närmaste slut. En annan nackdel med denna sort är att det är en hybrid, en F1 sort, som gör att man inte kan ta frön av den som man kan vara säker på att den ger en likadan planta.
Gardener´s Delight med fantastisk goda tomater ger också en stor skörd. Många av dessa små röda tomater har redan skördats. Många av dem utan att tagit omvägen genom att vara i en sallad utan direkt från planta i mun. Solvarma Gardener´s Delight är fantastiskt goda.
White Cherry är en benvit sort som levererar söta och smakrika tomater. Gula tomater har oftast en något mildare smak än de röda. Det kan ju vara något att tänka på för den som upplever att röda tomater är lite sura.
En tomatsort med en lite annorlunda smak är Chocolate Cherry. Av namnet är det ganska lätt att gissa att den har en brunaktig färg och en ton av choklad i smaken. Detta är också en sort som producerar många tomater och ger en trevlig färg på salladen. Röda, gula och bruna tomater gör sig bra tillsammans med grön gurka och salladsblad.
Den lite spräckliga tomatsorten Tigerella ger en fantastisk skörd av lite större körsbärstomater. Om man är lite kinkig så har Tigerella lite segare skal än de övriga som redan är nämnda. Dock inte så seg så att det upplevs som ett problem. Av de övriga sorter som jag i år har i mitt växthus sticker den italienska sorten Roma VF ut. Det är en sort med ganska lite vätska och upplevs som ganska torr. Den skall dock vara perfekt att göra tomatsås av. Då jag inte har så stort behov av just tomatsås är det tveksamt om denna sort får en ny chans hos mej nästa år.
För att ta frön från tomater gör du så här. Det enklaste är att helt enkelt pressa ut några frön på en bit papper eller ett kaffefilter. Låt torka och glöm inte att skriva namnet på tomaten på papperet. Till våren pillar du bara av det antal du vill sätta och snart kommer det upp små plantor. Den teknik jag använder är att pressa ner frön i en burk med vatten som får stå ca en vecka. Det börjar då jäsa och gör att gelen runt frön lätt kan spolas rena i en sil. Torkas sen på en tallrik och förvaras torrt i ett kuvert. Sedan är det bara att vänta tills i mitten på mars för att så frön och vänta på nya tomatplantor. När det nu så smått börjar gå mot mörkare tider är det gott att veta att snart är det dags att sätta nya tomatfrö.