Parken – en åldring värd att bevara
BJÄRNUM. Folkets park i Bjärnum har funnits på samma plats i över 100 år. Runt Bjärnum hade tidigare funnits en del dansställen men allt var nu nerlagt.
Fina Parken i Bjärnum. har funnits på samma plats i totalt 108 år
Fyra ungdomar ansåg att en dansbana borde finnas på orten och drog i gång ett andelsförfarande om att vara med om att bidraga med 5 kr per andel. Efter att fått ihop 180 kr var frågan var banan skulle ligga. Valet hamnade på ”Matildas Backe”. Efter förhandlingar med Matilda Johansson om ett arrende på 15 kr årligen kunde bygget börja. Då ingen väg fanns till platsen fick allt bäras till arbetsplatsen. Efter mycket hårt arbete på kvällar och helger stod äntligen dansbanan klar. En söndag i juni 1913 var första dansen här.
Under en tidsperiod av över hundra år hinner mycket hända. Förutom alla danskvällar med alla par som har träffats här, har Parken även varit värd för stora brottningstävlingar.
Till en början så var Parken i Bjärnum en utedansbana byggd 1913
En av de första förstärkarna som man använde i Parken i Bjärnum finns bevarad på ortens Museum
Under årens lopp så har diverse aktiviteter genomförts i Parkens Lokaler, Norra Skånes Cupfinal i Brottning lockade 1600 besökare.
– Väggarna bågnade när här var 1600 personer vid Norra Skånes cupfinal i brottning, berättar Göran Svensson, en av de drivande från styrelsen. Bjärnum var som bekant förr känt för sin möbeltillverkning och för sina fina brottare. Det mesta av detta är nu borta.
Bara elen till lokalerna slukar mängder med pengar och Göran Svensson är mån om att spara på elen. Här ses han vid el tavlan som han behärskar till fullo.
Parken har drabbats hårt av den rådande pandemin. – Innan vi var tvungna att stänga i mars 2020 var här ca 200 personer vid söndagsdansen, säger Bo-Göran Larsson. Lika många kom på Bingokvällarna som handbollsklubben och brottarklubben står för. Nu vet vi inte när vi kan starta upp igen, fortsätter han. - Vi har stöd från Hässleholms kommun på ett smärre bidrag och vi har också fått Coronabidrag men här finns en del att fixa till som vi inte har ekonomi till. Ett nytt golv och en del ommålningar skulle vara önskvärt, fyller Göran i.
Parkens lokaler med ett dansgolv som är närmast perfekt, lockar en dansant publik under vanliga förhållande i mängder.
En verksamhet som funnits så länge har varit med om både toppar och dalar. År 1970 utsågs Ronald Johnsson till driftschef för parken. Nonstop dans med två orkestrar på scenen fick folk att vallfärda till Bjärnum. Runt 1000 personer var inget ovanligt under dessa danskvällar. Många härliga minnen finns hos de som besökte Parken. I ärlighetens namn skall också nämnas att en del danskvällar genomlevdes utan några som helst kvarstående minnen för vissa besökare. Efter en sämre period i slutet 70: talet då discon tagit över, tvingades Parken i konkurs 1980, på grund av ekonomiska svårigheter.
Göran Svensson var nere i källaren och förevisade oss lagret på gamla affischer. Här en från Flamingokvintetten och ett fint 1980 tal.
I källaren vid utescenen finns mängder av affischer ihoprullade av både kända och relativt okända dansband som spelat på danskvällarna i Folkparken. En affisch med ett av de mest kända banden, Flamingo kvintetten, hittades i gömmorna. Det var från innan den tid man som dansband var tvungen att ha ett z i namnet. Arne Gustavsson kom med förslaget att dessa borde tapetseras upp på en vägg som ett minne från forna tider. Mer eller mindre alla svenska och en del utländska artister har uppträtt på scenen i Folkparken genom åren. Allt från Snoddas och Siw Malmqvist till Lasse Berghagen och Sanna Nielsen och allt däremellan har fått ta emot folkets jubel under sina uppträden här.
På denna utescen har det framträtt de mest populära artisterna såväl nationellt som Internationellt. För många år sedan bodde ”Park Olof Nilsson ovanpå utescenen.
Ett personligt minne var när Nacka Skoglund åkte runt i parkerna och klackade tvåkronor i bröstfickan. Här i Bjärnum misslyckades han dock vid ett tillfälle och tvåkronan gled ner mellan springorna på utescenen. Efter framträdandet var vi några små pågar som letade efter myntet under scenen. Vet inte om det blev funnet.
Parken i Bjärnum tillhör ju numera kulturen i byn och har en otroligt fin plats där den ligger. Det är viktigt att vi värnar om denna vår fina Folkpark.
Förr fanns det mängder av folkparker runt om i trakten. I Hässleholms kommun finns bara Folkparken i Bjärnum kvar. – Vi måste prata mer om vår fina Folkpark. Folket i Bjärnum måste förstå hur viktig parken är för bygden, säger Arne Gustavsson, ytterligare en styrelseledamot som är på plats.
Sista tillbyggnaden blev lyckad och här tar man sig lätt ut till Utescenen.
Folkparken har stora behov av att renovera ständigt och jämt, och närmast i tur står golven som man i dagsläget måste tejp så att folk inte snubblar in i Parken.
Många renoveringar och tillbyggnader är gjort sen den första dansbanan byggdes 1913. - På önskelistan för framtida renoveringar står ett nytt golv. Det är ett projekt som kostar mycket pengar. Även det mörka taket behöver målas i en ljus färg. Det hade lyst upp hela lokalen, säger Göran.
Parken i Bjärnum kan man hyra vid behov till lite större fester.
Lokalerna kan hyras av företag, föreningar och privatpersoner som vill ha en lokal för en lite större fest. – Det känns inte som om folk vet om att det går att hyra lokalen. Vi måste bli bättre på att marknadsföra denna fina lokal, säger Arne. Folkparken är bärare av ett stort kulturarv och måste bevaras för framtiden, menar han.
Delar av styrelsen som tog emot och förevisade Folkparken för Vittsjö-Bjärnum redaktionen var från Vänster: Göran Svensson, Ordförande Rolf Delcomyn, Bo-Göran Larsson samt Arne Gustavsson .
Det budskap som vi får med oss är: Gör reklam för Folkets Park i Bjärnum så att den inte går samma öde till mötes som de som redan lagts ner och rivits. Utan besökare, inga inkomster och i slutändan ingen Folkpark.
Bildförklaring:
Bild 1 Fina Parken i Bjärnum. har funnits på samma plats i totalt 108 år
Bild 2 Till en början så var Parken i Bjärnum en utedansbana byggd 1913
Bild 3 En av de första förstärkarna som man använde i Parken i Bjärnum finns bevarad på ortens Museum
Bild 4 Under årens lopp så har diverse aktiviteter genomförts i Parkens Lokaler, Norra Skånes Cupfinal i Brottning lockade 1600 besökare.
Bild 5 Bara elen till lokalerna slukar mängder med pengar och Göran Svensson är mån om att spara på elen. Här ses han vid el tavlan som han behärskar till fullo.
Bild 6 Parkens lokaler med ett dansgolv som är närmast perfekt, lockar en dansant publik under vanliga förhållande i mängder.
Bild 7 Göran Svensson var nere i källaren och förevisade oss lagret på gamla affischer. Här en från Flamingokvintetten och ett fint 1980 tal.
Bild 8 På denna utescen har det framträtt de mest populära artisterna såväl nationellt som Internationellt. För många år sedan bodde ”Park Olof Nilsson ovanpå utescenen.
Bild 9 Parken i Bjärnum tillhör ju numera kulturen i byn och har en otroligt fin plats där den ligger. Det är viktigt att vi värnar om denna vår fina Folkpark.
Bild 10 Sista tillbyggnaden blev lyckad och här tar man sig lätt ut till Utescenen.
Bild 11 Folkparken har stora behov av att renovera ständigt och jämt, och närmast i tur står golven som man i dagsläget måste tejp så att folk inte snubblar in i Parken. Bild
12 Parken i Bjärnum kan man hyra vid behov till lite större fester.
Bild 13 Delar av styrelsen som tog emot och förevisade Folkparken för Vittsjö-Bjärnum redaktionen var från Vänster: Göran Svensson, Ordförande Rolf Delcomyn, Bo-Göran Larsson samt Arne Gustavsson .