Man behöver inte vänta till sista stund…

VITTSJÖ. Lite att förbereda och en bra planering så brukar det blir ok för man behöver ju inte vänta till sista veckan före jul? Månaden november brukar ju vara grå, trist och med en raksträcka till nästa (ljus månad december). Några veckor före december brukar jag för det mesta alltid baka min mjuka engelska fruktkaka och den skall vara invirad i tätt omslag som hjälper till att hålla den saftig och att smaken hinner utvecklas lagom till jul. Om man nu gillar sådana förstås, då är det hög tid att tillverka den. Men nu till något annat som kräver lite arbete...... 

Har gått i flera år och tänkt att detta året skall jag försöka mig på att själv göra en pressylta, skall väl inte vara så svårt? De är säkert tjugo år sen sist så nu skall jag skriva en lista på dom ingredienser som måste till, är ju ett måste. Finns många olika recept på nätet det blir att kolla igenom ett antal. Jag behöver ha någotsånär hum om hur stor och hur mycket som behövs. Sagt och gjort listan är klar. Handla rimmad fläsklägg men också fläsk stycke, kryddpeppar, lagerblad, lök, morot och salt naturligtvis tillhör kryddbasen. Vill man ha grishuvud, grisfötter eller extra svål till så måste man beställa detta i förväg. Men jag chansar att det fixar sig ändå. Nu är allt i grytan och det får puttra i nån timma (långkok).

Nästa moment blir ju att låta det svalna lite så de blir hanterbart, under tiden så mortlar man kryddpepparn grovt för det skall ju varvas mellan lagren. Men först blöter jag ett bomullstyg i varmt vatten för att läggas i en bunke som skall hjälpa till att hålla ihop det väl kokta köttet som jag varvar med kryddorna i lager med kött och fett. Syltan arbetas och fylls på. Svålen blev lite för lite för man bör avsluta med svål, (enl recept), tror att det funkar bra hoppas jag i alla fall. Nu skall syltan dras ihop rejält och knytas så hårt man bara kan, får hjälp med detta moment, svårt att klara detta själv.

Efter bindningen så skall knytet ner i grytan med buljongen för ett uppkok i tjugo minuter. För att dess fettinnehållet skall bli varmt och klistra ihop till max. Jag silar och spara buljongen den blir bra till andra soppor längre fram. Hoppas nu att det stelnar riktigt ordentligt, vänta och se. Hela byltet läggs på plåt med en rejäl tyngd som skall pressa ihop syltan, där av namnet pressylta. Men den ligger i press under natten i kallt utrymme. I morgon så ser jag resultatet om det blev så som jag tänkte att det skulle bli. Japp.

Härligt syltan blev bra, lite justeringar till en annan gång, mer fett, mer svål, salt men annars helt ok. Vi har smakat den nu, var som danskarna brukar säga den var dejlig. En skiva på himmabakt surdegsbröd med smör och rödbetor på. Och det bästa av allt, jag vet vad som finns i och den smakade gammaldags jul från en svunnen tid. Sist men inte minst, den var faktiskt lätt att göra när man har en eftermiddag ledig, så testa. För det som är gjort är gjort och vilken tur att det finns frys idag för man behöver inte vänta till sista stunden!

 

Top