Församlingshemmet i Bjärnum återinvigt efter renovering

BJÄRNUM. Till tonerna av Tore Nilssons trumpetspel gick flaggan i topp. Strax därefter klippte kyrkoherde Mats Svensson det gulblåa bandet och förklarade församlingshemmet återinvigt. Här kunde då berättelsen varit slut.

Det var stämningsfullt när alla samlades utanför för att se när Svenska Kyrkans Fana gick i topp till en fanfar som Tore Nilsson lekte fram på sin trumpet. Det var Jörgen Johansson som hissade flaggan dagen till ära.

Tore Nilsson kom med trumpeten för att blåsa en fanfar då flaggan hissades och församlingshemmet i Bjärnum återinvigdes efter ett års renovering.

Stunden var kommen då kyrkoherde Mats Svensson plockat fram saxen för att klippa de blågula banden, som ett tecken på att återinviga sitt renoverade Församlingshem

Men för att komma hit har resan varit både lång och inte alltid rak. Även denna dag började några timmar tidigare, för församlingen som valt att vara med på denna dag.

Det var fullsmockat med folk i stora salen då Församlingshemmet återinvigdes efter ett år av reparationer.

Tidigt på lördagsmorgonen samlades församlingsmedlemmarna för att äta en väl komponerad frukost

Församlingsassistenten Sofia Malm hade tillsammans med sin dotter Ebba, dukat fram en helt underbar frukosttallrik som tillika var mycket välsmakande och mättande.

Redan klockan nio hälsade kyrkoherde Mats Svensson ca 60 personer välkomna till församlingsfrukost. Församlingsassistent Sofia Malm, hade tillsammans med dottern Ebba dukat fram en god frukost bestående av bredda smörgåsar och ägg och sill.

Kyrkoherde Lars Arvidsson var den som kåserade över ämnet ” Från Kalix till Bjärnum” och det var många fina anekdoter som han framförde och lät de församlade leva sig in i. Han plockade fram sin lilla bönebok som han fått av sina föräldrar, och den funkade precis lika bra i dag som när han fick den i sin tidiga ungdom.

Då frukosten var avklarad tog Lars Arvidsson över och berättade om sitt liv som präst som tagit honom från Kalix långt i norr och slutligen hamnat i Bjärnum.

Kyrkoherde Lars Arvidsson visade upp en fin tavla som han fick då han slutade sin gärning uppe i Kalix, föreställande predikstolen i Kalix gamla medeltidskyrka.

Mycket hade hänt och många händelser fanns att berätta. En av händelserna var att få ihop tre stycken biskopar då Gumlösa kyrka firade 800 år. Anledningen var att då kyrkan invigdes 800 år tidigare fanns det tre biskopar på plats.

Kyrkoherde Lars Arvidsson blev belönad med en fin blomsteruppsättning för ett trevligt och medryckande kåseri som han på sin färd till Bjärnum varit med om.

Kyrkoherde Ulrika Jäderland höll en kortade andaktsstund och som avslutning sjöng man en vacker psalm till alls belåtenhet.

Bengt-Arne Nilsson som fungerat som byggledare och Ingvar Olsson som ritat hur allt skulle se ut berättade om den något krokiga väg som äntligen lett till renoveringen och återinvigningen.

 Ingvar Olsson och Bengt-Arne Nilsson kåserade över året av reparationen och vilka stora beslut man ställdes inför och på något vis lyckades lösa på ett förtjänstfullt sätt för sig själva och inte minst för församlingen.

Redan 2006 börjades det prata om behovet av att åtgärda ventilationen. Vid detta tillfälle lade kyrkorådet detta på is. 2015 var det dags igen då barnverksamheten i källaren krävde att ventilationen måste åtgärdas. 2016 bildades en arbetsgrupp som skulle ta fram hur lokalerna kunde omvandlas på bästa sätt. Vid detta tillfälle kom behovet att renovera prästgården i mellan och församlingshuset fick åter vänta. Innan bygglovet var klart 2019 hade inte mindre än 22 möten med kommunen krävts. Byggnaden ansågs som bevarandevärd och det ställdes en del krav på renoveringen. Efter mycket förhandlande var tillståndet klart och renoveringen kunde sätta igång. Ventilationen, all el och VVS är nu utbytt. Tunga järnbalkar fick läggas både i källaren och på vinden för att få säkerhet i denna gamla byggnad. Lokala entreprenörer har varit anlitade för att renovering skulle gå i lås. Kostnaden för renoveringen hamnade på runt sju miljoner.

Renoveringen var klar redan i maj i år men då ställde restriktionerna på grund av pandemin till det och gjorde det omöjligt att samla en stor skara som den i dag.

Kyrkoherde Mats Svensson såg till så att Ingvar Olsson och Bengt-Arne Nilsson blev belönade med blomster av finaste kvalitet. Utan dessa båda herrar så hade inte församlingshemmet i Bjärnum kunnat återinvigas som i dag.

Byggnaden som församlingshemmet nu ligger i är från 1800-talet och har tidigare bland annat fungerat som värdshus och varit privatboende för fabrikör Baum som hade sin möbeltillverkning centralt i Bjärnum. Fastigheten köptes av kyrkan 1967.

Korridorsnack mellan teologer då Bjärnums Församlingshem återinvigdes 2021.11.13

Detta är bakgrunden till att det på lördagen gjorde det möjligt för ordförande i Kyrkorådet Jörgen Johansson att hissa flaggan och Mats Svensson stolt kunde klippa bandet. Mats talade också om vikten av att återigen kunna bedriva verksamhet i dessa lokaler.

 

Top