Ischoklad, enkelt julgodis
BJÄRNUM. Bland det godaste och enklaste julgodiset som finns är ischoklad. Då menar jag givetvis ”egengjord” sådan.
Färdigt resultat med lite krossad polkagris på
Det som finns tillbuds i våra vanliga affärer får inte jämföras med riktig ischoklad. Förpackad i runda genomskinliga plastburkar skall den locka till köp i sina röda och gröna aluminiumformar. Innehållet måste vara framställt av vår Herres huvudmotståndare i skriften. Innehållet är en vämjelig sörja som inte borde kallas godis. Namnet godis syftar ju på något gott, och det är inte det som säljs i snabbköpen. Den får inte kallas för choklad heller för att det är för lite innehåll av den varan.
För den som ändå vill ha ischoklad är det ju tur att det är väldigt enkelt att göra själv. Choklad av god kvalitet smältes och blandas med cocosfett. Mängden choklad i förhållande till cocosfettet brukar vara hälften cocosfett i förhållande till choklad. Alltså 200 g choklad till 100 g cocosfett. Själv föredrar jag mörk choklad men det går givetvis att använda mjölkchoklad om man så önskar.
Påfyllnadstratt är nog det riktiga namnet.
För att smidigt fylla formarna är det en god idé att använda en ”fylltratt”, som finns att köpa i de flesta affärer. Dom är goda som dom är, men det går också att smaksätta med vad man själv gillar. Själv krossar jag lite polkagris och strör över eller ytterst lite flingsalt. Ischoklad bor göras så nära serveringstillfället som möjligt, annars måste dom gömmas, då dom har en tendens att försvinna. Inte så konstigt kanske, när det är så gott.