Lilla julafton

Lilla julafton, även lilljulafton, lillejul eller lillejulafton, är en från början skånsk tradition som avser ett slags julfirande dagen före den egentliga julen.

Termen är känd första gången från 1775 i Skåne i Sverige. Den dag som oftast benämns lilla julafton är dagen före julafton men på många platser avses istället kyndelsmässodagen.

Ovanligare men förekommande är Mårtensgås, Lucia, Tomas, Knut eller trettondagsafton. Firandet är också vanligt bland finländare och på Åland, då är det sedan början av 1900-talet är tradition att fira kvällen före första advent, då det dock kallas lillajul. Ibland firas lilla julafton den 6 december, på Sankt Nikolaus-dagen.

Firandet av lillejul i hemmen kan ske mer bokstavligt med en minigran, lite julmat, små julklappar och sällskapsspel. I pusselfamiljernas tid har lilla julafton antagligen fått en ny funktion och viktighet, då många är lediga på julafton och därför kan använda även kvällen den 23:e till en av alla de instanser som ska avverkas under juldagarna.

På bland annat Färöarna och Island kallas firandet för Thorláksmässa, efter Sankt Thorlak.

 

Top