Året som gått från Bjärnums horisont, Del 2
BJÄRNUM. Vid vårt första så kallat ”redaktionsmöte” gick vi igenom tänkbara objekt att skriva om. Bland en del andra, fanns ett besök i butiken som ligger i färgföretaget Bernols lokaler i Slättaröd.
Bernol Home i Slättaröd
Här har Charlotte Andersson startat en Boutique med närproducerade varor och I hyllorna trängs olika typer av produkter. Närproducerade rengöringsmedel och godis blandas med inredningsdetaljer och kläder. Trots att affären ligger lite utanför centrala delarna i Bjärnum hittar många besökare hit.
Charlotte Andersson driver Bernol Home i Slättaröd Bjärnum.
För att få en bild av hur färgföretaget startade träffade vi Lars-Inge Johansson som kunde berätta hur hans svärfar, Bertil Svensson och disponent Rolf Andreasson startade företaget 1967. Här tillverkades äkta falu rödfärg och andra typer av färg.
Lars-Inge Johansson drev Bernol Färgtillverkning under många år.
Det var Bertil Svensson och disponent Rolf Andreasson som startade Bernol i Slättaröd.
Tyvärr fick vi anledning att skriva om Bernol en tredje gång under året. En brand utbröt i det som varit tillverkningslokal tidigare. Tack och lov klarade sig den byggnad som butiken ligger i och Charlotte kunde fortsätta med sin verksamhet.
Bernol brann och röken syntes vida i kring. Foto Jörgen Magnusson
Bernol Färg brann ner till grunden
En annan sak som tidigt kom på tal att göra ett reportage om var Bibrudens Biskafferi som finns på Hågnarpsvägen i det som tidigare varit Thimanssons Charks lokaler.
Jill Muller driver Bi Bruden i Bjärnum.
Här har nu Jill Müller sin bisyssla. Hon jobbar fortfarande deltid med annat. Vi träffar en entusiastisk och glad Jill som försöker att förklara för oss båda, hur fantastiskt det är med biodling.
Jill Muller är både kunnig och entusiastisk när det gäller honungsframställning.
Vi får även förmånen att provsmaka honung från olika blommor och slås av det rika utbud som naturen ger. Jill fångade verkligen vårt intresse och vi bestämde att vi skulle ses under sommaren för att få en ännu större inblick i binas liv.
Här letar man efter Bi-Drottningen och visst fann man henne.
För att lätt kunna känna igen kupans Drottning så får hon en färg på ryggen som på bilden blå.
När tiden var mogen och bin hade samlat på sig honung fick vi förmånen att vara med och se resultatet. Honungsinsamlandet hade gått bra och det var dags att se hur bidrottningen såg ut. Bland ca 40 tusen bi skulle hon hittas. Drottningen är större än andra bi och dessutom har hon en färgklick på ryggen.
Collin Silver år i lära för att själv kunna starta upp Honungsframställning
Vid detta tillfälle var en ung biodlare också med, Colin Silver, som hade biodling som ett UF företag under sin skolgång. Det skulle förvåna mig mycket, om inte nämnde Colin får ett besök av ”Bjärnumsredaktionen” till sommaren, för att få reda på hur det har gått.
En hel del reportage har kretsat runt vårt fantastiska Museum. Renoveringen av Selandersloket som en gång tillverkats i byn på Selanders Mekaniska.
Gänget som varit med från början för att renovera ett gammalt Selanderlok: Håkan Andreasson, Östen Krantz, Jonas Lindhè, Joacim Andersson, Joakim Andersson, Charlie Lindèn samt Erik Blomgren.
Här provkör man det renoverade Selanderloket på Teknikens dag. Det är Erik Blomgren som styr och Charlie Lindèn håller koll på stationen
Loket är ett torvlok som tidigare funnits på Västra Thorups Torvströfabrik. På teknikens dag var detta dragplåster.
För att lägga räls till Selanderloket fordras det mängder av krossad sten, vilket grabbarna Charlie Lindèn och Erik Blomgren här framställer.
Tåget kunde köras på rälsen som var utlagd och uppfylld med en del egenproducerat stenkross vilket också är en del av de reportage som vi haft under året.
Fortsättning följer.