Bjärnums Konditori

BJÄRNUM. Bjärnums konditori ”Centrum” ligger som sig bör med det namnet mitt i byn. Under snart ett kvarts sekels tid, den 1:e juni blir det 25 år, har Per-Erik och Irene Hellström drivit verksamheten här. Bjärnums Konditori ligger strategiskt utmed väg 117

Per säger, - Det finns inte så många konditorier kvar i kommunen. Det är vi och Bjärnors i Hässleholm och kanske något mer som finns kvar.

Kaféer finns det en del men här bakar vi allt som säljs. Januari är för många handlare en dålig månad och det påverkar även oss. Från januari och till och med mars är det fastlagsbullarna som hjälper till att få verksamheten att gå runt. Så är det för alla konditorier, fortsätter han.

Redan kl. 03.00 går Per-Erik upp på morgonen för att kunna var på plats en halvtimme senare för att börja baka.

Konditor Per-Erik Hellström ser till så att Fastlagsbullarna får en jämn mängd med god grädde.

Då var Konditor Per-Erik Hellström klar med en extraplåt till försäljningen

Då var det klar med leverans upp till försäljningen.

En mängd olika bröd, bullar och kakor skall hinnas med innan kaféet öppnar på morgonen. Allt skall vara helt nybakat då dörren öppnas.

Här plockar Per-Erik Hellström ut en färdiggräddad plåt med småkakor 
från ugnen.

Konditor Per-Erik Hellström på väg upp till försäljningen med en plåt
 småkakor.

Vi har blivit ombedda att komma till fiket när det lugnat sig lite efter morgonrusningen. Trots det är en del bord upptagna av frukostgäster. Det är tydligt att kaféet är populärt, både bland bjärnumsbor och hantverkare, som behöver stärka sig både till kropp och själ. En jämn ström av kunder besöker stället för att inhandla frukostbullar eller någon kaka till kaffet.Irene Hellström har fått upp en kompletteringsplåt Fastlagsbullar till
 försäljning.

För tillfället är det fastlagsbullarna som är storsäljaren. Till fastlagssöndagen når den sin topp på uppemot 200 sålda bullar.

 Det var en jämn ström av bull och kaksugna denna förmiddag och här
 ser Irene Hellström till att Marita Drugge får en stor påse med hem
 av de bästa bullar man kan tänka sig.

Det fina läget utmed väg 117 har gjort att många stockholmare på sin väg ner till Österlen stannar här. - De är som flyttfåglar, kommer på våren och åker hem på hösten, säger Irene. Men även andra som passerar, stannar gärna för att fika eller köpa med sig något, fortsätter hon.
Irene berättar att förutom fastlagsbullar och kakor är det många som uppskattar frukostbullar, med smör och pålägg, som görs klara efterhand som dom beställs. Att kunna beställa en god tårta till kalaset är en självklarhet men Irene och Per-Erik kan också erbjuda smörgåstårtor för beställning. Dessa är mycket uppskattade, berättar Irene.

Uppe i Konditoriet sitter Magnus Johnsson, Ola Jakopsson och Berthon 
 Jönsson vid bästa fönsterbordet och tar sin morgonfika.

Som en ren kvalitetskontroll ansåg vi oss nödsakade att inmundiga någon av varorna som saluförs tillsammans med en kopp kaffe. Tre olika fastlagsbullar finns att välja på. Denna dag föll valet på en något mindre variant av nämnda bulle. Som tidigare om åren var även denna utsökt. Blir säkert fler innan säsongen för fastlagsbullar är över.

 

Top