Flitens lampa lyser

VITTSJÖ. Nu när vi så smått kommit igång med vårens mest aktuella alster så tänker jag vilken tur att vi idag har verktyg att tillverka men också ha tillgång till bra tvättmöjligheter för hemvävda trasmattor av alla de slag. Huga vilken slit det var förr om åren när trasmattan skulle bytas ut och de skitiga skulle rengöras med grönsåpa som köptes i paket. Kallt och ruggigt var det men skurborsten fick komma fram o så var den dagen räddad med arbete.

"Grön vår"

Väverskan har många möjligheter att göra en egen färgkombination som passar i hennes hem. Gäller att riva och nysta upp ett antal meter så det räcker till den längd som önskas så att mattan inte blir för kort. Härliga vårfärger som är på G, blått som turkos eller helt blått.

Uppåt väggen

För ett antal år sedan när vävstugan startade upp fick dåvarande vävadepter väva en bit efter eget mönster eller eget tänk. Här ser vi en del av denna vägghängda matta. Vi är ju olika fast lika i många våra göromål. Solen som börjar synas över horisonten vid havet tilltalar de flesta än i dag.

Valmöjligheterna är många i vår vävstuga, vi har nämligen ett antal vävstolar som är klara att användas. Här ett annat alster som med inslags färgerna kan anpassas efter efterfrågan, här i ett blårandigt himmelsblå inslag som skall bli till en liten kille som gillar fotboll. Inte så svårt och gissa vilket lag i Skåne som han hajar på. Detta badlakan är vävt i väffelvävs teknik med fem trampor.

Denna vackra handduk som är vävd med inslag med droppdräll i det vita partiet. Den är så enastående vacker så titta och njut. Handdukshanken är också den tillverkad i tunt garn med en teknik som heter kumihimo stol/ platta. Väverskan har fullföljt detta traditionella vävsätt med att sy upp fållen med hålsöm, helt underbart vackert avslut.
Några av de svenska mest vävda tings som används i våra svenska hem är nog trasmattor på golv men också som bonader, handdukar och badlakan. Bilder i all ära men att få se och känna på det färdiga materialet och att få se på nyanser blir ju bäst nere i väv lokalen.

 

Top