PRO:s årsmöte
BJÄRNUM. Februari är den tid på året då mycket viktigt går av stapeln. Årsmöten i många föreningar skall genomföras och fastlagsbulle säsongen pågår för fullt.
PRO Bjärnums Ordförande Maj-Inger Eklöv hälsade välkommen till årsmötet 2022
Att dessa två saker infaller samtidigt gör att det är nästan regel, att nämnda bullar serveras på årsmöten. Så var också fallet då PRO i Bjärnum genomförde sitt möte.
Snapphanebygdens Sparbank hade sponsrat fikabrödet på PROs Årsmöte med bauta stora fastlagsbullar.
Det var många som hade hörsammat kallelsen till PROs årsmöte i Bygdegården.
Årsmötesförhandlingarna klubbas snabbt igenom och styrelsen fick sedvanligt ansvarsfrihet för det gångna året. Något annat händer aldrig i dessa föreningar. En del nya till styrelse och andra uppdrag valdes men de flesta behöll sina uppdrag. Det känns som om det är onödigt att ändra något som har fungerat.
Maj-Inger Eklöv hade Karin Andersson till sin hjälp då man genomförde årsmötet i PRO Bjärnum 2022
Ingegerd Bengtsson och Karin Magnusson såg till så att de åtta ljusen över bortgångna medlemmar tändes.
Ordföranden Maj-Inger Eklöv berättade om den förestående vårfesten som kommer att gå av stapeln den 17 mars. Då blir det lax med tillbehör för det facila priset av 200 kr.
Ordföranden i omsorgsnämnden, Karin Axelsson (M), var inbjuden för att prata om nämndens arbete.
Karin Axelsson ordförande i omsorgsnämnden Hässleholm, var inbjuden att tala på PROs årsmöte.
Tre viktiga punkter hade hon valt att ta upp. Det första prioriterade punkten var särskilt boende. Ekegården i Hässleholm skall enligt beslut läggas ner. Övriga boenden som finns i kommunen skall vara kvar. Det finns en bred enighet bland de olika politiska partierna att det är viktigt att stationsorterna har kvar sina särskilda boenden.
Attendos boende på Björksätertomten har kommunen köpt, men då en privatperson överklagat beslutet, hyr nu Hässleholms kommun, delar av boendet tills det slutliga beslutet blir klart. På det som nu kallas Björksäter finns 72 platser och det är ingen tvekan om att detta behövs i framtiden. Vi blir ju som alla vet bara äldre och äldre.
Omsorgsnämnden är en stor verksamhet med ca 1500 anställda. Förutom äldreomsorgen finns även daglig verksamhet för funktionshindrade och den kommunala psykiatrin inom nämndens ansvarsområde. Nästa punkt som Karin tog upp var personalen. Den största gruppen är undersköterskor. För den del av de anställda som inte har utbildning som undersköterska erbjuder kommunen möjlighet att utbilda sig under arbetstid. Språkutbildning för personalen står också i fokus. Nyanlända måste behärska det svenska språket för att förstå hur arbetet skall bedrivas.
Då vi levt ganska precis två år med Covid-pandemin var detta ett ämne som är aktuellt. Under hela pandemitiden har det varit tufft för både personal och boenden. I början av pandemin saknades det skyddsutrustning som munskydd och vesir och även klara regler för vad som gäller angående hur personal och boenden skulle skyddas. Förhoppningen var att alla tagit lärdom av de brister som var i början. Just i dag finns det 40 stycken smittade bland de som bor på särskilt boende och ungefär lika många bland personalen. Karin konstaterade att pandemin inte var över trots att de flesta restriktioner tagits bort. Ett arbete pågår också för att få ner antalet personer som besöker en vårdtagare. Under en tvåveckorsperiod ligger antalet på 19 och målet är att få ner det till 14 personer. Nämnden kommer att fatta beslut i hur man ser på ovaccinerade som jobbar med äldre. Karin påpekade att hennes personliga uppfattning var att detta skulle vara ett krav. Det är bara att invänta nämndens beslut.
Maj-Inger tackade Karin för att hon kommit och delat med sig av en del av vad omsorgsnämnden jobbar med.
Ylva Magnusson blev avtackad som styrelsemedlem i Bjärnums PRO på deras årsmöte.