Tyfonen flyttad till Uggletorpsstugan

VITTSJÖ. Vittsjö har tyvärr mist en av sina sevärdheter. I dag demonteras slangtornet på brandstationen. Tornet byggdes 1932 samtidigt som brandstationen uppfördes och har med årens gång fått lite ålderskrämpor. Risken finns att tornet kan falla och därmed skada egendom och människor. Tornet användes förr i tiden för att lufttorka vattenslangarna efter användning vid eldsvåda.

Brandstationen med slangtorn och tyfon.

I dag finns tyfonen vid Uggletorpsstugan sedan den flyttats från slangtornet. Redan för ett par veckor sedan gjöts fundamentet där nu tyfonen finns på en fem meter hög mast. Nästa ljud från tyfonen sker första måndagen i varje kvartal. Då testas alla tyfoner. Tyfonen används då fara för allmänheten (VMA) uppstår vid t.ex. krigsfara eller skadligt gasutsläpp sker.

Bilden exponerad i går. Som framgår har redan tyfonen monterats ner.

Ansökan skedde år 2018 att få brandstationen förklarad som byggnadsminne. Länsstyrelsen avslog då stora förändringar och modernisering skett. Yrkesinspektionen för samhällsvård har beslutat att tornet snarast skall bort. Länsstyrelsen påpekar dock att byggnaden med sitt slangtorn är kulturhistoriskt värdefull och har betydelsen för Vittsjö historia. Detta kulturhistoriska minne är nu snart tyvärr borta.

Tyfonen finns nu på plats vid Uggletorpsstugan

Brandstationen med slangtorn byggdes 1932. Samtidigt byggdes arrestlokal med två rum i byggnaden. Det ena rummet var avsett för omhändertagen person och det andra rummet var avsett för vaktpersonal, fjärdingsman/ polis. Båda rummen har använts av polis Wester i början av 1950-talet då en bråkig fyllerist fick övernatta där tillsammans med Wester. På den tiden då Olof Nilsson var fjärdingsman tog han "fången", försedd med fotbojor med hem till sin bostad där det var behaglig värme!

Här bakom galler fanns den gamla finkan.

Tyfonen kom på plats senare då den fram till 1950-talet var placerad på en lyktstolpe intill gamla bryggeriet, mellan pelarkondis och blomsterhandeln.

 

Top