Bussutfärd – ut i de blå del 1

KULLABYGDEN. Resa ut i det blå – kan det va nåt ? En del tycker om det, andra inte.

Oavsett vilket så hade 32 personer anmält sig till denna resa som gick av stapeln fredagen den 26 augusti klockan 07.30.

Vår eminente chaufför

När så färden startade mot Markaryd kunde man höra här och var ”undrar vart vi ska”. Ut på motorvägen mot Helsingborg och efter några mils körning stannade vi till för att ta emot dagens guide Rose-Marie Pålsson från Kullabygdens Hembygdsförening.

Rose-Marie Pålsson vår guide, till hö Rose-Marie Wehlin som ordnat med det hela

Under färden mot vårt första stopp berättade hon bland annat om Gunnestorps mölla från 1850. Mjöhult där Kullamust tillverkas och om prins Gustav Adolfs schakt, den sista kolgruvan i Höganäs.

Vårt första stopp var Hustoftagården (utanför Höganäs) med anor från 1500 talet. En gammal kringbyggd gård med kullerstensgård. En av portarna var daterad till 1823, brygghuset 1857.

Emil Andersson, hustrun Botilda samt döttrarna Maria och Anna var de som sist bodde på gården. Föräldrarna avled 1922 resp 1951. Döttrarna förblev ogifta och bodde kvar så länge de orkade.

Gårdens byggnader och inventarier hade dessförinnan donerats till Kullens hembygdsförening som tillsatte en kommitté att förvalta den 1978. Maria flyttade till annat boende 1979 och Anna flyttade 1982.

Medan halva gruppen fick guidning inomhus så fikade den andra halvan utomhus, sen blev det byte.

Inomhus är allt intakt, inget har ändrats. Det berättas för oss att i finrummet skedde vigseln mellan Emil och Botilda 1892. På en pidestal står en Klivia med anor från 1903.
Telefon kopplades in 1918, vattenledning först 1956 och el kom in i huset först 1966. Denna installation hade säkert inte blivit av om det inte var för att en av systrarna hade fått en elektrisk lampa i present.

På gården står det en gammal mjölkkärra, en specialgjord cykel som gjordes till en släkting som var mycket lång. I brygghuslängan finns snickar- och redskapsbod, brygghus med bakugn, bakstuga, mangelrum och drängammare från 1928. Innan dess bodde drängen i en enkel avbalkning i stallet. I detta lilla rum bestod golvet av kullerstenar. Kan inte ha varit lätt att ta sig fram där med tanke på vad som fanns på fötterna, gamla slitna tofflor eller barfota.
I stallet står det kvar rotfruktsrivare, hackelsemaskin, seldon, verktyg och redskap.

Det berättas för oss att dom vart femte år då blir det modevisning , då visas kläderna som använts av ägarna till gården. Mannekängerna bör vara rätt så smala annars är det risk för att sömmarna brister och en sådan skada vill man inte åstadkomma (missade tyvärr att ta reda på när detta tillfälle kommer nästa gång).

Den 12 november klockan 13-17 är det julmarknad på Hustoftagården.

 

Top