Rese skildring från Sydkorea, ”Drömresan som blev av”

Sydkorea har funnits länge som resmål på svärdottern Ingrids "att göra lista". Kanske inte det vanligaste turistmålet för europeer.

Nyfikenheten att få veta mera om landets kultur. Exotiskt, gammalt och nytt. Spännande. En bidragande orsak har också varit Sydkoreanska serier bland annat "Chrash landing on you”.

Ett första intryck när planet landade i Inochen efter en lång flygresa var hur väl allt fungerade på denna stora flygplats. Hade mellanlandat i Munchen där det inte alls fungerade.
Koreanerna är kända för att respektera regler och artighet, vänlighet och service fanns det mycket av. Att bli utsatt för rån eller överfall är sällsynt. På flygplatsen väntade två guider som skulle lotsa runt 25 svenska turister under 10 dagar.
Så började den spännande upptäcktsfärden med en bussresa till Seouls sevärdheter.
Imponerande byggnader, vackra parker med blommande körsbärsträd vi kom precis i rätt årstid. Här fick vi se äldre och ny modern bebyggelse.

En fantastisk start på vårt besök. Nästa dag var vi tidigt uppe och nu skulle vi få se och lära oss om Sydkorea.
Inte många europeiska turister syns i Sydkorea, mest studenter från hela världen som förlagt sina studier i landet. Sydkorea har en stark ekonomi och världens snabbaste internet. 50 miljoner människor finns i Sydkorea, de flesta unga bor i de stora städerna Seoul och Busan. Nativiteten i landet är låg.

Karriär före barn bland unga koreaner. Man köper hellre hund. Religion i landet, flest kristna och en liten del buddister. Ett land där studier är viktigt men också ett land där många unga människor drabbas av prestationsångest och självmords statistiken är hög. Världens största varuhus finns i Seoul ”Lotte". Alkohol är stort i Sydkorea och det kan du köpa från spritbilen

En gammal tradition att dricka den "magiska" drycken SOJU. Sydkoreanskt gott öl heter Cass och tillsammans med friterad kyckling och ris och sallad kan en måltid ta sin lilla tid när man äter med pinnar. I alla fall för dem som är ovana vid pinnarna.

Välkryddade grönsaker, soppa och fisk är också vanliga rätter. Bild korea 3 Både kvinnor och män är modemedvetna och på så kallad fina gatan är alla de stora modehusen representerade. Naturligtvis ställdes frågan. Hur märker man av Nordkorea? Här står vi på Sydkoreas sida vid floden Han som rinner genom Seoul och tittar över till Nordkorea.

Väldigt nära. Med massor utav intryck och ändå mycket kvar att utforska avslutades resan med ett besök i Lotte World Tower som är 555m högt och har 123 våningar och en fantastisk utsikt över Seoul.

Sammanfattningen av resan. Här finns allt från moderna skyskrapor till buddistiska tempel en blandning av gammalt och nytt. Ett spännande land med anledning att komma på återbesök och upptäcka mycket mer.

 

Top