EN RESA I ETIOPIEN del 4

GAMLA STAN

Det är ju inte helt ovanligt med en gammal kärna i många städer. Och så även i denna stad Harar. Stadens formella existens är från 1523. En Muhamed gjorde staden till sin huvudstad i en mindre region runt om och startade även ett Jihad (heligt krig) mot de kristna i övriga Etiopien. De kristna bad Portugal om hjälp mot islam och faktiskt trots avståndet så tar sig portugisiska soldater in i landet och besegrar muhammedanerna. Detta  hände 1543.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men förmodligen är bosättningen i stadsform äldre. Här nämns 7-800  -  talet och den skulle även ha varit muslimsk redan då. En legend berättar att profeten Muhammed under sin himmelsfärd skulle ha visats på denna plats som en plats för helgon. Jodå det är en intressant promenad vi en dag gör i gamla stan. Sture och en evangelist som känner staden går med och visar. Jordvallar men även murar av obränd men soltorkad lera omger denna gamla stad.
Denna gamla stad var på grund av sin muslimska helighet förbjudet område för européer och kristna under en längre tid. En berömd engelsk upptäcktsresande Richard Burton, känd från sina upptäcktsresor till bl. a Nilens källflöden men även som resande i Arabien, var den förste europé som, sedan Portugals soldater lämnat området, besökte staden. Detta skedde 1855. Mr Burton var inte särskilt imponerad. Han skrev. ”Omgivande murar skulle inte vara någon match för en kanon. Några vittvättade minareter fanns, men stan levde på affärer och köpenskap och  slavhandel. Omgivande gallarer var köpare och avnämnare. Och  somalierna österut hörde till affärsområdet.”  Men somalierna uttryckte sig så här om Harar och om dess invånare att    ”Harar är ett paradis  befolkat av åsnor.” Ja – så sa man 1855 men  jag vet inte hur tongångarna är i dag, dessa folk emellan. I gamla stan går vi även förbi en skylt som utvisar var Rimbaud bodde. Rimbaud var en känd fransk författare som blev förtjust i staden och flyttade hit i slutet av 1800 –talet. Och byggde ett hus.

Harar var under 250 år en självständig stat men erövrades 1875 av Egypten för att sedan bli erövrad av Etiopien. Det var kejsar Menelik  som kom och sedan tillsattes en kristen guvenör, Ras Makonnen som byggde en kyrka i Harar. Och Ras Makonnen blev senare far till en pojke som i mogen ålder blev kejsaren, Haile Selassie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERRORISTER
Utanför Harar finns en märklig sten. Den består av två. En pelare och ovanpå denna pelare en lös, något rund, sten som balanserar ovanpå. Inte gjord eller gjort av mänsklig hand utan den har alltid funnits där enligt lokala källor och boende. Sture ordnar en taxi och vi åker ut till denna sevärdhet. Vi fotograferar från de vinklar som är tillgängliga för chauffören är påtagligt nervös och vill att vi skyndar på och sedan berättas varför. En minibuss hade överfallits av, vad  man kallade  terrorister. Bussen hade stoppats. Några hade skjutits. Några hade tagits som gisslan. Etiopisk polis och militär jagade förövarna men jag hörde  inte såväl som såg i någon tidning att dessa banditer blivit tagna. Händelsen inträffade i just detta område dagen innan vår utfärd dit. Någon etiopier påstod att förövarna var somalier !

NYA STAN
Jo  -Harar är känt för sina fina handarbeten. Man visar gärna sina produkter utan att bli påträngande som försäljare. Vävda tyger, sydda arbeten, träarbeten och arbeten i metall finns i överflöd. Så på tal om åsnor så kände jag mig som en sådan när jag skulle försöka köpa något i överflödet. Ja – flätade korgar kunde vara verkligt fina. De riktigt excellerade i sin  färgprakt och kombinationer. Nåväl -  även en åsna kan fatta ett beslut och något köp blev det för min del. Jo – tiggeri finns. Kanske lite mer utpräglat  än i Sveriges huvudstad Stockholm. Bostäder finns. Från hus av hög kvalitet till tält hopsydda och flätade av trasor. Funderar på hur de tältboende klarar de häftiga regnen som kommer i juli och augusti. Nä- vår värld är inte särskilt jämlik. Men svensk kyla och vinter har man i alla fall inte. Men  -alltså någon riktigt bra arbetare att hjälpa till vid bygget blev  jag inte. Tre faktorer inverkar. 1. Nytt knä av plåt 2 åt cellgift 3. Harar ligger på 1800 m. öh. Så uthålligheten är bedrövlig. Försöker ställa mig i en langningskedja för blandad betong, men är oarbetsför efter en timma. Men lite lättare småarbeten klarar jag.
Sparrar av stål skall användas för termiternas skull. På byggplatsen väntar man på kranen som skall resa takstolarna. En entreprenör har lovat men inte kommit och nu försöker man med en annan.” Ja sådan väntan frestar på,” säger Sture.
Elsie berättar att Mats Gisselson som är i Asella och undervisar, från Paulus brev till romarna, på gymnasiet därstädes, tycker att jag får inte lämna Etiopien utan att ha varit i den regionen också.”Han har ringt,” sa hon. Så därmed lämnar jag kyrkbygget och Harar med några dagar reserverade för Asella. Innan avfärden hinner jag besöka en gudstjänst här. Som främling blir jag uppkallad till talarstolen för några ord. Hälsar från Sverige men även från Snärshult där två av missionärerna som varit i landet, mina  kusiner Anders Andersson och Philippa Oredsson har varit.  Dessa med rötter i Snärshult. Blev tolkad till engelska och amarinja. Och citerade från Matteus 28:18-21 om missionsbefallningen. Tillade till det ganska talrika auditoriet att nu är det snart er tur att sända missionärer till Sverige för där är det inte många kristna kvar längre.
FORTSÄTTNING FÖLJER

Top