ETHIOPIEN TREDJE RESAN

ATT  FLYTTA  HUS - TILLBAKS  FÖR FJORTON DAGARS  ARBETEAtt besöka Ethiopien är trevligt och plötsligt börjar det bli rutin. Men primärt handlar det om ett husflytt  som kanske är möjligt? Det får bli en ny resa med TURKISH AIRLINES och det handlar om prisskillnader. 5200 kr var billigast. Möjligen var Egyptens flygbolag någon hundring billigare, men det var mellanlandning i Kairo och där har det ju varit rörigt den senaste tiden så det kändes tryggare med turkarna. Ataturkflygplatsen i Istanbul börjar även bli ganska välbekant. Om än stor  med långa promenadsträckor så är det  mycket som känns igen. Skyltar ,vandrande perronger  och rulltrappor har sin egen väg antingen till Addis Abeba eller till ”Copenhagen in Denmark”  som mål.

Torsten möter på Bole Airport tio över ett på natten och trots att jag har ett  kompletteringssvärd för såg, samt några sågkedjor till Logosolsågen i Asella så är denne tullare lite storsint. ”Nä, jag begriper inte vad det skall användas till  men slå igen väskan och fortsätt”,  säger tjänstemannen och tar sig an nästa bagage  och det  finns många efterföljare på bandet. Det verkar som de flesta får öppna sina bagage och vända ut och in på innehållet. Men Torsten  hämtar och jag ligger över i hans lägenhet.

Söndagen har inget speciellt program. Jag sover gott och sover länge. Karin och Agne Nordlander är inviterade för besök och kvällsfika. Agne är tidigare rektor för Johannelunds teologiska skola (E F S ). Agne är egentligen inbjuden för att  föreläsa om svensk mission under måndagen, på svenska ambassaden, men  kommer över för en kvällsfika, med  fru. Agne är numera pensionär och utnyttjar sin pensionärstid att bl.a. undervisa på högskolenivå (universitet) i Mekanissa en ort strax utanför huvudstaden. Ämnet är förstås teologi. Tidigare under söndagen var en familj Hillevi och Ingvar Edlund på besök. Hillevi  jobbar som konsult i miljöfrågor. Ingvar är född i Västerbotten och var polis i Stockholm 73-90 men nu är familjen bosatt i Vimmerby. Barnen heter Liv som är 14 år och så har vi Mammush, som är från Addis-Abeba men adopterad och 11 år. En annan bekantskap jag gör hos Torsten på söndagen är Karin Ekesvärd med döttrarna Siri och Eira. Karin jobbar som assisterande professor på Mekele universitet. Mekele finner man på landets karta ganska nära gränsen till Eritrea i Tigray regionen.

FÖRBEREDELSER

Halva måndagen går åt att inköpa verktyg och annat som på en ”höft” kan tänkas vara nödvändigt vid ett husflytt. Långa linor med vantskruvar tänker jag mig för att hålla hop huset. Domkrafter av olika utseende och funktion är även förutsättning om man skall kunna höja och sänka ett hus, upp  eller ner och  sedan även flytta objektet. Detta måste inköpas för vid besöket tidigare i Koffale, visade det sig finnas, i princip, inget av sådant i orten. Taljor rep m.m. Ja det gällde att fundera på vad som ev. var ett måste för det är ca 30 sv. mil till arbetsplatsen och städer med byar utanför Addis A. hade enl. tidigare erfarenhet just inget att erbjuda i genren.

Fortsättning följer.

Top