Michelle lämnar Vittsjö

Michelle bor i staten Victoria i sydöstra Australien. Hennes rötter finns i såväl Skottland, England som Dalmatien på Balkan. Hon tror att anfadern kom till Australien som handelsman för cirka 200 år sedan. I Linnéskolan har hon fått undervisning under höstterminen. Favoritämnet är matematik då hon kunnat tillämpa sina redan goda kunskaper från Australien och så behöver man ju inga kunskaper i svenska för matten, ler Michelle.
Michelle är ganska resvan och har förutom resor i Australien, som är enormt stort, varit på Bali, i Egypten och i Italien. Hon gillar de härligt gröna skogarna och ängarna i Göingebygden. När hon allra först såg fotbollsplanen i Vittsjö så ropade hon: "Åh så grön. Kan det vara sant?". Vid jämförelsen mellan Göinge och Melbourne så är hon förvånad av att vi har så höga hus ute på landsbygden. Jo, det finns ju hyreshus i flera våningar i Vittsjö men höga......? I Australien är nästan alla hus i ett plan, utom storstädernas centra förståss.michelle-sn.jpg
När hon själv bodde ute på landet i kanten av en by så stod helt plötsligt 12 kängurus i trädgården. De kan sparkas och bland djuren fanns en hanne så Michelle, hennes mamma som är lärare i hemkunskap samt hälsa och pappa som är dataprogrammerare väntade gå ut tills djuren frivilligt lämnade trädgården. Nu bor de i en större förort till Melbourne. Där är inte chanserna att få se kängurus så stor.
- I Sverige är ni mycket miljömedvetna, menar Michelle. Tack vare att vi i Australien nyligen fått en ny premiärminister så har vi undertecknat Kyoto-avtalet. Annars märker vi klimatförändringarna tydligt med tunna Ozon-lager och stora skogsbränder.michelle-bil.jpg Jag gillar era vindkraftverk.
Jag frågar hur hon förberedde sig för vistelsen i Sverige:
-Jo, jag fick ett digitalt språkprogram men lärde mig inte mer än att kunna hälsa och berätta hur jag mår. Svenska är nog ett svårt språk och egentligen behöver man inte kunna något annat språk då alla förväntas tala engelska i Australien. Svenskarna är ju väldigt duktiga på engelska och är inte alls så blyga som jag hört talas om innan jag kom hit, säger hon. Annars är ni väldigt lika oss både i musiksmak, klädsel och maträtter, men jag är inte så van vid att äta med både gaffel och kniv, men jag har lärt mig, säger Michelle. Jag har inte tittat så mycket på svensk TV men gillar IDOL och amerikanska program. Hemma har hon inte hört talas om den australiska serien "Flygande doktorn" utan den såg hon första gången i Sverige!!!. Det är lite dyrare i Sverige med mat, cafébesök och kläder men jag har trivts bra här i familjen med en jämnårig dotter och två söner i huset.
Michelle har en syster, 19 och en bror, 21, så som lillasyster känner hon sig lite bortskämd och får göra det mesta lite tidigare än hennes beskyddade storebror fick.
-Värdinnan Ewa har visat mig älgar och rådjur på Skansen och jag gillade Stockholm. Så rent och fint och så många sjöar. Påminner faktiskt om Sydney, menar Michelle som också lovat skicka lite rapporter till Portalen framöver. 
We wish you a safe trip to Melbourne and a good life over there, Michelle. Take care if you see some snakes or kangaroos in the Outback!

Top