En sagoresa i Snorre Sturlassons fotspår.

ISLAND. Den fjärde september åkte jag och 26 andra Islandsfrälsta svenskar, till landet som mest av alla länder förankrat sitt sagoberättande runt sin fantastiska natur. Och den störste berättaren av dem alla, Snorre!

Vi besökte Reykholt gården där han bodde och mördades 1241 av en medtävlare på posten som lagsagoman. Där fanns en varm källa från den tiden, nu moderniserad.

En annan dag mötte vi Sigurdur Hansen som lagt stora delar av sitt liv åt att levandegöra ett slag som skedde år 1246. På den troliga skådeplatsen har han märkt ut varje soldat med en ”mansstor” sten. Symboliskt och med stor tanke, där varje soldat som dog fått ett kors på sin sten. Enligt Hansen bestod vapnen av lite svärd men mestadels av stenkastning. Över hundra män dödades i slaget.


Färden var så fantastisk, en dag hamnade vi på det ”hemsökta hotellet” Tindrastoll, byggt 1884, i staden Sautharkrokur. Men med en miljö inomhus som gick utanpå det mesta.
Vid ett besök i receptionen upptäckte vi en dörr som kunde öppnas ut mot trädgården. Där fanns ytterligare en överraskning: Underbart vatten i källan med 40 grader för undertecknad. Några spöken störde inte nattron (tyvärr).Min berättelse är bara en liten del av en underbar sagoresa med härliga medresenärer, jag kanske berättar mera senare om jag får skrivklåda
Med vänlig hälsning Johnny Karlsson.

Top