Cykeltur på Ven

Därför ser vi idag den svenska flaggan lite varstans på ön. Men den mest kände invånaren, Tycho Brahe, var dansk. Tillsammans med Elin åkte jag till Ven för att njuta av en cykeltur och ta reda på lite mer om Brahe. Med sommarkortet är det billigt att ta sig till Ven. Jag åkte buss från Vittsjö och Elin från Vinslöv. Vi sågs på Resecentrum i Hässleholm och åkte med Öresundtåget till Landskrona med byte i Lund. Sommarkortet ger 50% rabatt på färjebiljetten som normalt kostar 45 SEK. Vi tömde fikakorgen i Landskrona innan vi klev ombord på fäjan som efter ungefär 25 minutersven-tandem.jpg färd lade till i Bäckviken på södra delen av ön. Efter en god glass som görs i den lilla fabriken i hamnen, gick vi upp för den branta backen längs Landsvägen (jo den heter faktiskt så). Där uppe finns cykeluthyrningen. De har 1200 cyklar för uthyrning. 70 SEK för en vanlig cykel utan växlar och 160 för den tandemcykel vi valde.
Vi hade redan från början bestämt oss för att cykla nere längs kusten, moturs, så vi började med att köra samma väg tillbaka längs landsvägen. Cykelstigen är smal så det går knappt att möta andra cyklister. Vi kände doften av blommor, nyslaget gräs och så det salta vattnet med svag doft av tång. Efter en liten stund nådde vi en campingplats med badbrygga. Jag provade min termometer. 17ven-silversmedjan.jpg Celsius i vattnet och 20 i luften. Det blev inget bad så vi fortsatte cykelturen och mötte strax en skolklass från Dösjebro. De varnade oss för backen längre fram! Jag förstår varför. Backen ovanför Norreborg, var brant. Elever och lärare hade cyklat nerför. Vi skulle cykla uppför men vi orkade inte ända upp. Istället gick vi upp och njöt lite extra av utsikten. Väl uppe på backen hittade vi fina motiv för kameran och tog några bilder.
Vi fortsatte sedan till S:t Ibbs kyrka. Den är från 1100-talet med typisk trappstensgavel. 1660 blev Ven svenskt fick man omedelbart en svensk präst men ännu några år senare hade församlingen danska präster. Guiden berättade att ett tag härjade ryssarna så svårt på ön att folk fann det förven-kyrkbacken.jpg säkrast att fly till fastlandet. När det blev tryggare fick man dessa danska präster för att senare ersättas av svenska präster. 1899 byggde man en ny kyrka i tegel och den gamla förföll. Sedan 2005 är den nya kyrkan museum med Tycho Brahes instrument som främsta attraktion.
Vi njöt av den underbara utsikten ut över Kyrkbacken med sin hamn. Här har många konstnärer funnit sina motiv. En av dessa konstnärer är Uno Svärdh från Åhus.
Cykelturen fortsatte mot Tycho Brahes museum. Han var dansk och har haft stor vetenskaps-historisk betydelse. Han upptäckte den nya stjärnan Cassiopeja. Hans "Stjärneborg" går att besöka än idag. I det underjordiskaven-observatoriet.jpg observatoriet upplevde vi en natt som "stjärnobservatörer". Vi förstod att det kunde vara både kallt och enformigt men det var faktiskt härifrån han upptäckte just "Cassiopeja". 
Grundstenarna till Uranieborgs slottsruin finns kvar och i muséet kan man se en modell av slottet. Runt detta fanns trädgårdar som omslöts av en låg mur. Man skall betänka att Tycho faktiskt ägde Ven under dansktiden och enligt guiden var slottet ett sätt att visa sin makt. När svenskarna tog makten flyttade han till Prag.
Efter detta besök fortsatte vi cykelturen till en restaurang. Vi lämnade sedan tillbaka cykeln. Jag frågade uthyraren om någon gång alla cyklar varven-uraniborg.jpg uthyrda.
"O ja, säger väderprognoserna dagen innan att det skall bli soligt och varmt, och det blir så - då går alla cyklarna åt."
 Tänk! 1200 cyklar! Vem pumpar däcken och smörjer kedjan? Några minuter innan vi åter går ombord, faller det några regnstänk.
Vi hade tur med vädret också! Vill man vandra runt på ön (som är 4,5 km lång och 2,5 km bred) så blir det en verkligt billig semester: 62 kronor tur och retur (buss, tåg och färja) med Sommarkortet!
Tack för sällskapet Elin!
Top