Lofoten del 3
Resan mot Lofoten fortsätter.....
TRONDHEIM. I Trondheim letade vi camping med hjälp av gps:en men de första 2 var stängda o nästa hittade inte gps:en på grund av mycket vägarbete i stället hittade vi en ställplats vid ett hotell utmed Oslovägen, där fick vi även goda tips på var man parkerar nära Nidarosdomen.
Nidarosdomen,
100 m från ställplatsen var en rastplats med toalett som var ockuperad av utländska kvinnor (tiggare ?) som tvättade kläder men dom var trevliga och flyttade sig kvickt. Dagen efter var det kanske den renaste toalett vi någonsin sett, dom städade väl noga för att inte bli bortkörda.
Gamla bron..
I Trondheim besökte vi Nidarosdomen och gamla stan o den fina o kulturmärkta träbron vilka verkligen är sevärda.
Röros.
När vi körde från Trondheim mot Röros passerade älven där den första träbron som öppnade vägen till Röros byggdes. Innan dess gick man ledades hästar lastade med koppartackor från Röros över bergen till Trondheim. Röros är staden som kom till på grund av koppargruvorna som var i drift från 1708 – 1977. Under nästan 400 år producerades 110.000 tusen ton ren koppar.
hästvåg
Bilder från Röros brukar visa en kyrka och vi har tidigare bara sett en kyrka men strax bakom den kända kyrkan finns en nyare rund tegel kyrka. De gamla husen ligger mellan gamla kyrkan o den gamla gruvan. I bruksmuseet som låg bland de gamla husen visades hur det såg ut förr i tiden, bland annat var där en våg ”bessman” där man vägde hästar lastade med koppartackor.
Pilgrimstapeten.
Efter att ha campat i skidorten Trysil körde vi till Sysslebäck i Värmland och såg Pilgrimstapeten.
Pilgrimsvävnanden som är 40 m lång skildrar pilgrimsleden mellan Hammarö vid Karlstad och Trondheim och broderades under 2 år av 10 arbetslösa damer vilka några aldrig hade broderat förut. Bonadens broderade bilder beskriver livet utmed Pilgrimsleden i sedan länge svunnen tid. Konstnären som hade skissat upp vävnaden sade till damerna som broderade att dom inte fick kritisera varandra men gärna berömma varandra. Det är kanske något vi skulle tänka på i vårt umgänge med andra människor.
Denna gång såg vi inte någon vit älg i Sysslebäck utan sen vi körde genom Värmland hem.
Resumé:
Det blev 550 mil men vi tror att miljöpåverkan blir mindre än om 2 personer flyger till Thailand och kostnaden blir säkert mindre.
På de smala o krokiga vägarna lärde vi oss att sätta en vit tejp fram på instrumentpanelen så man snabbt kan se var vägkanten är, det är inte alltid tid till att titta i backspegeln för att se vägkanten vid möten.
Den som tycker det är långt att köra kan resa till exempel Narvik och hyra bil där och köra själv o bo i hytter då kan man parera vädret vilket man inte kan på bussresor.
Gå in på datorn o Googla på Lofoten o planera er semester, vi ångrar inte Lofoten- semestern, och där är mycket mer att se. Hittar man fina semesterbilder eller resebeskrivningar på datorn så spara dom för det är inte säkert dom är kvar om ett halvår.