Resan till Tanums strand del 1

Så får vi följa med Bengt på en resa i underbara Bohuslän. Första etappen 

Så blev den ändå av till slut, ”Resan till Tanumstrand”, denna resa som min hustru tänkt överraska mig med när jag fyllde 70 år i maj. Resan som hon fick avboka eftersom jag blev sjuk och låg på sjukhuset dagen vi skulle åka. Vi åkte tidigt hemifrån den 11 september, en regnig och småruggig dag, därför bestämde vi oss för att köra inom Ullared på vägen upp för att se om det gick att göra några fynd, ja det blev en hel del, en hel Ullareds kasse.

En full Ullaredskasse.

En mindre väg till Varberg, sedan stora vägen. Framme i Mölndal valde vi en väg runt Göteborg via GPS, för att slippa köer och avgifter, därefter på mindre vägar vidare till Tanumshede, var framme cirka 16:30 vid hotellet ”TanumStrand” en populär Hotell o konferensanläggning.

Entrén till receptionen på hotellet TanumStrand.

Följande dag den 12/9 var det uppehåll men blåste kraftigt när vi körde till Fjällbacka, byn där handlingen i Camilla Läckbergs deckarromaner utspelar sig. Att det är en typisk sommarort märktes eftersom många caféer, restauranter och affärer var stängda, men ändå en intressant plats för bland annat kinesiska turister som det fanns många av när vi var där.Vid torget där Ingrid Bergmans staty står började vår vandring upp på Vetteberget genom Kungsklyftan (hette tidigare Ramneklovan men bytte namn efter att Oskar II år 1886 besökte denna ort). En stenig stig gick genom Vargklämman där en del av scenerna i filmen om Ronja Rövardotter spelades in för c:a 30 år sedan.

Torget där Ingrid Bergman statyn står, och där vandringsleden börjar.

Ingången till Kungsklyftan.

Bild över Vettebergsleden

Minne efter Oscar II s besök i Fjällbacka 1886.

En del av stigen (ingången) genom Vargklämman

Utgången, strax före trappan upp på berget.

Genom att fotografera QR-koden med Lenas smart-phone fick vi en guidad röst som vi kunde lyssna på under vandringen, det var intressant. När vi gått genom Vargklämman var det en trätrappa som ledde oss upp på berget. Det var en vacker utsikt när vi kom upp.

Bild av en del av trappan som leder upp till toppen.

Uppe på toppen med en fantastisk utsikt.

Vandringen som var 2,8 km fortsatte på markerad stig över berget, vidare på gator och cykelleder fram till startplatsen. Vi hittade ett café och restaurant där vi fikade, ett besök vid den fina kyrkan innan vår färd gick vidare för att titta på hällristningar.

Bild av kyrkan, som tyvärr var stängd så vi kunde inte se den invändigt.

 

Fortsättning följer.

 

 

Top