Styggforsen

På väg från Campingklubbens riksträff i Jättendal besökte vi Styggforsen vid Boda i Dalarna. Styggforsen är ett märkligt naturfenomen där skiffern i olika färger står på högkant och i övrigt är det märkliga bergformationer i en ovanlig miljö. Där finns en klippa som kallas Fogdeklippan efter att en fogde försökte begå självmord där genom att rida ut över stupet, men hästen han red på vägrade att hoppa därför överlevde fogden.

Vattenfallet har en fallhöjd på 36 m. 1962 -63 när jag var där tillsammans med en agronom på Rättviks Skogs- och lantmannaskola visste man inte säkert varför berget såg ut som det gjorde men några år senare när man med hjälp av satelliter kunde se att det varit ett meteoritnerslag för c:a 360 millioner år sen som orsakade fenomenet.

Ett antal år senare var där ett nytt hus på torget i Rättvik där man visade hur olika stenar hade påverkats av meteoritnerslaget, numera är huset borta. Gå in på Google o kolla på Styggforsen.

När ni kör vidare så kör gärna till Rättvik o gå ut på den 700 m långa ångbåtsbryggan o kör sedan till Springkällan med infart efter travbanan. Springkällan kom till 1869 då man borrade efter olja men det kom vatten i stället för olja. Man pluggade borrhålet så det blev 2 vattenstrålar och på vintern 63-63 bildade det en isformation med formen av en kyrka, den ena strålen bildade skeppet i kyrkan och den andra kyrktornet med öppet hål i toppen. Efter det kan ni lämpligen köra till Nittsjö Keramik och titta på fin keramik. Ha en trevlig tur.

Top