På besök i tyska Muskau och Görlitz

Åter får vi följa Vera och Erling Thelander på deras resor. Denna gången går resan till Tyskland del 2.

Efter Wismar körde vi sydost norr om Berlin mot Polska gränsen sedan söderut mot Görlitz, en lugn o fin färd och några fina campingplatser. Utmed vägen ser vi en hög o lång jordvall som dolde ett brunkolsfält och vid slutet av vallen kom ett lustigt tåg som var så märkligt att jag glömde att ta kort på loket o vagnarna där stod det texten Vattenfall.

Muskau 
Muskau park ligger i både Tyskland o Polen båda sidor om gränsfloden Neifse. Den tyska delen är på hela 3.5 kvadratkilometer har även ett fint slott med en massa tinnar o torn med spiror på taken.

Där var parkering för både bil o husbil. Dag 2 skulle vi gå till den Polska delen av parken men när vi gått över gränsfloden hittade vi inte vägen till parken på grund av att det var marknad i byn.

Där var alldeles fullt av marknadsstånd o när vi hittade vägen till parken visade det sig att det hängde kläder m.m. över gångstigen så man inte såg himlen. Dessutom var där sidogator med marknadsstånd.När vi gått i rask takt i 5 minuter nådde vi parken. Den Polska parken på 2.1 kvadratkilometer var lite enklare men fin o rogivande, orkar man inte gå så kan man åka häst o vagn.

Görlitz
Efter Muskau körde vi till Görlitz där vi tillbringade några härliga dagar. Görlitz blev inte mycket skadat under kriget och på 1990 talet lades stora pengar för att restaurera den gamla staden och därför har staden fantastiska husfasader o där lär även finnas varuhus utan rulltrappor.

Att köra runt i centrum gick bra men att parkera en husbil i centrum var omöjligt men det löste vi genom att köra över gränsfloden till Polen där vi parkerade på Lidels parkering, men handla på Lidel gick inte för dom tog varken Euro eller kort.

Vi gick knappt en km och kom så över floden Nejfse till Görlitz centrum. Där kom vi först till den fantastiska Petreskirche som ligger alldeles vid floden.

Görlitz är cirka 500 år gammal och har ungefär 3.500 minnesmärke, har 55.000 invånare och många fina byggnader att strosa runt bland.
Till Görlitz skulle vi gärna köra igen men det är ju 53 mil o 5.5 tim bara från Sassnitz.

Googla på orterna och upplev en datasemester.

 

 

Top