Hjo- åns dalgång

HJO. På väg till Camping- clubens riksträff får man se mycket av det vackra Sverige, denna gång trästaden Hjo och Hjo- åns dalgång.

Från ställplatsen vid Stampens kvarn som är även för husvagnar går en vandringsled längs Hjo ån till hamnen i Hjo. Utmed ån har tidigare varit kvarnar och andra industrier nu är dom sedan länge nerlagda och nu växer det stora lövträd längs dalgången.

Den c:a 1.5 till 2 km långa dalgången går nästan ända ut i Vättern o småbåtshamnen. I hamnområdet finns många fina matställen och i närheter finns dom fina gamla trähusen.

På Stampens kvarn finns även vissa tider på dagen matservering. Efter 3 nätter i Hjo blev det transportsträcka förbi Skövde o Skara till MHF:s Campingclubs riksträff i Ryda utanför Vara för 5 dagars gemenskap.

Efter träffen körde vi på mindre vägar norrut runt Lidköping mot Hällekis och småbåtshamnens ställplats som är bara för husbilar. I Hällekis finns Falkängens hantverksby som har en anrik historia.

Söder om Hällekis är ett gammalt 40 m djupt stenbrott, som kallas för ”Lilla Grand Canyon”, där man mellan 1892 o 1979 har brutit 80 miljoner ton sten, enligt en informationstavla. Efter brottet går en liten fin väg ner mot Vänern och förbi ett säteri upp till ovanför stenbrottet och en alldeles fantastisk utsikt över stenbrottet o Vänern.

Den lilla vägen bör man inte köra med bil o husvagn, man kan få backa långt vid möte.
Sen körde vi norrut på mindre vägar till Mariestad och matintag, sedan stor väg till Kristinehamn och den fina ställplatsen i småbåtshamnen nära centrum. Färden gick sen på stora vägar till vännerna i Värmland för några härliga dagar i stillhet. Hemfärden blev på stora vägar förbi Kristinehamn till Sjötorp o Götakanal där vi fick bevittna en slussöppning.

 

Nästa natt blev på ställplatsen i Hällekis. Dagen därpå blev det Kinnekulle o dess fina utsikt över Västergötland.

På naturområdets utsiktsplats var information om vad som händer när de betande djuren försvinner från markerna. Jo då växer marken igen med buskar som sen blir det stora träd som skuggar de stora gamla ekarna så de dör om man inte gallrar bort de uppväxande träden.

Färden gick sen på mindre vägar till Skövde o större vägar till Hjo o Stampens kvarn. På hemvägen gjorde vi en liten avstickare genom Bankeryd, Jönköping o Huskvarna till Öggestorp. Vägen upp från Huskvarna längs dalgången o serpentinvägen är värt en avstickare.

Googla gärna på orterna o planera din semester.

 

 

Top