SPÅRAT I VITTSJÖ 1015
- Kom ihåg att anmäla till Ingegerd i Skinnaretorp om du har för avsikt att följa med till landsortskyrkan i Klippan den 15. Kyrkan liknar allt annat än en kyrka och enbart utsidan är värt ett besök. Dessutom visar interiören en mängd sevärdheter, bland annat lite porlande vatten i kyrkorummet.
- Det är enbart omkring 20 dagar kvar till våren skall välkomnas med värmande bål och Majsång i någon by eller vid några tillställningar.
- Gert i Bröna, numera Andstigen ställer ut en del av sina fina naturmotiv i biblioteket under innevarande månad. Passa också på att låna en läsvärd bok när du ända är i litteraturens centrum i kulturorten!
- Ytterligare en gammal byggnad intill den förödande brandplatsen har skattat åt förgängelsen. I fredags revs byggnaden som en gång varit personalbostad år anställda, främst sommararbetande flickor på pensionat Hemgården.. I byggnaden fanns också ett brygghus. Så här såg byggnaden ut ett par minuter innan grävskopan hade raserat. Funderingarna är flera om vad som skall hända på platsen i framtiden.
- Kommunalstämman blev inställd i april månad år 1900. Anledningen var att endast ordföranden och två röstberättiga infann sig trots att stämman var utlyst i kyrkan två söndagar i följd.
- Två byggmästare åtog 1910 sig att flytta skolan i Lönsholma till Snärshult för 2 854 kronor.
- 25 fastigheter i Vittsjö och Emmaljunga såldes på exekutiv auktion 1920. På nästan alla hemmanen fanns järnväg, visserligen med endast 0,6 meters spårvidd. Så kallat mossaspår. En av fastigheterna hade till och med lokomotivstall! Det var mossbolaget i Emmaljunga som hade gått i konkurs och allt tillhörigt bolaget såldes.
- Vittsjö Cykel & Sportaffär, Gösta Jansson sålde 1935 nya och helrenoverade cyklar samt lättviktsmotorcyklar.
- Slående rubrik 1965: Pensionat får servera sprit. MHF köper gammal skola!
- Vittsjö Bjärnum Rotaryklubb bildades vid en högtid 1970.
- Kyrkliga verksamheten blev rikskändis 1980. Då förbjöds en kvinna att predika i Vittsjö kyrka men i Bjärnum var hon välkommen! Vittsjö styrdes med hård hand av bättre vetande rebeller!
- Känslorna svallade åter i kulturorten 1985. Då konstaterade en köpt konsult att samhället skulle förlora 30 arbetstillfällen om väg 117 blev förlagd utanför samhället. Inget sådant fall kunde uppvisas. Hellre utanför kärnan än vägen i sjön intill järnvägen.
- En annan pest som drabbade Vittsjö var kräftpesten 1985. Hela beståndet av skaldjuren slogs ut.
- 1995 var det stor auktion på anrika Björstorpsgården. Då såldes alla yttre inventarier då gården skulle bli ett behandlingshem.
- Det är fem år sedan ett par skogsarbetare fällde ett träd som råkade hamna rakt över en av arbetarnas bil. Skogsvård talas det om men inte bilvård!
- Det är aldrig för sent att bättra sig, därför väntar jag en stund till!
epe