Spårat i Vittsjö vecka 735.
-
Den 1 september sker stora aktiviteter med mångfald av fyndmöjligheter vid GIK:s loppmarknad. Allt är sörjt för kundernas bästa då hela marknaden hålls inomhus hos Wiwood vid Smedjegatan i södra delen av kulturorten. Därtill finns det chans att inta någon lekamlig föda vid denna 28:e loppis i idrottslig regi.
-
Diakonins dag den 2 september firas i Vittsjö kyrka kl 14 med gudstjänst och invigning av nya processionsljus. Carolina Stenström medverkar med sång och Mia Blomqvist på cello. Efter gudstjänsten bjuds på kyrkkaffe. Processionsljusen är skänkta av diakonigruppen i Vittsjö med pengar som inkommit vid öppet hus, caféeftermiddagar m m.
- Samma dag, den 2 blir det hembygdsföreningens familjerally med start från Marknadsplatsen klockan 10-13. Banan på höstlummiga byvägar är cirka 40 km lång och försedd med tretton kontroller där uppgifter skall utföras. Även målplatsen är förlagt till Marknadsplatsen. Hembygdsföreningen garanterar tämligen stadigt väder!
- Kanske var besvikelsen stor bland boende i Gundrastorp att ingen fick lov att agera som statist vid filminspelningen.
- Travbröderna Södervall fick rejält uppslag i avisan med sina fullblodiga kusar. Återigen har Vittsjö fått en utmärkande plats på kartan. Skall det komma något resultat skall det komma från Vittsjö!
- Nu har nedräkningen till den 50 000 besökaren på www.vittsjobjarnum.nu börjat. Skall den lycklige möjligen träda in då älgjakten pågår?
- Kyrkostämman beslutade 1907 att godta förslaget att sälja det gamla boningshuset vid försörjningshemmet i Kristenstorp. I köpet ingick att huset skulle bortforslas.
- I början av september månad 1907 kom de första frostnätterna, så kraftiga att blasten på potatisen frös bort. Även havreskörden blev skadad.
- Det blev tämligen kostsamt för en förvaltare att sittande på en häst ta sig fram på järnvägen. Ridningen på räls hade skett mellan Vittsjö och Oretorp år 1912. Enligt uppgift hade hästen misshandlats svårt av ryttaren då den vägrade beträda en järnvägsbro.
- Krigslampan för karbid ansågs1917 var den bästa ersättningen för fotogen. Lampan rostade inte och kostade 20 kronor. Karbidlampor för cykelbelysning såldes för sju kronor. Dessutom såldes karbid från Hjalmar Nilsons cykelaffär.
- J W Nilsson i Emmaljunga annonserade 1917 att han var spekulant på fem tusen ton stubbar som inte behövde småhuggas utan endast sönderdelas så att de inte tog för stort utrymme i vagnen. Stubbarna skulle sedan sågas i mindre bitar hos de fabriker som köpte stubbarna.
Så här såg det ut vid stubbrytning 1942.
- En ambulerande pilsnerhandlare instämde 1922 sin hustru för misshandel. Enligt åtalet skulle hustrun flera gånger misshandlat samt trakasserat sin man. Därtill hade hon varit otrogen under äktenskapet. Pilsnerhandlaren blev sedan en känd handlare inom annan bransch.
- En yngling fann en plånbok med 135 kronor vid bangården i Vittsjö. Ynglingen visste vem ägaren var men bjöd ändå några kamrater på kaffe på ett kafé. Då pengarna räknades kom landsfiskalen och tog hand om både ynglig och plånbok.
- År 1932 kostade en helårsprenumeration på Norra Skåne nio kronor men så kom tidningen ut i en del tre gånger per vecka.
- Vid en fotbollsmatch 1937 besegrade Emmaljunga Visseltofta med 4-2.
- I dagarna är det 55 år sedan idrottsplatsen i Västanskogen invigdes. Det hade varit många turer och förslag innan det slutliga målet blev arenan i Västanskogen. Kanske den mest idylliska platsen inom stort område?
- På måndag är det 40 år sedan vi tvingades över på höger sida av körbanan. Trots allt blev det nog bättre!
- Det är också 40 är sedan en av flera skolstrejker inträffade i Vittsjö. Då var det föräldrar i Hästhult som behöll åtta skolelever hemma på grund av ändrade turer med skolskjuts.
- Vidare är det 35 år sedan de senaste registreringsskyltarna kom. Snart lär det vara dags för utökning av kombinationen.
- Tre ledamöter i styrelsen för Vittsjö sparbank lämnade 1982 sina uppdrag då styrelsens förslag röstade ner av huvudmännen. Protesten gällde flyttning till andra lokaler.
- Året var 1987 som nytt spåntak lades på kyrkan.
- Du som är tveksam: tala med experten han vet allt! Men, tänk självständigt!
epe