SPÅRAT I VITTSJÖ 505
- Nu har en tolftedel av innevarande år passerat och innevarande tolftedel blir ännu kortare fast alla månader har 28 dagar.
- Spåren i det tunnare snötäcket blir allt större ju mer täcket avtar i tjocklek.
- De som nog allra mest uppskattar snötäckets förintelse är de vilda djuren i skogen. De lämnar inga spår efter sig och har större möjlighet att försörja sig men de kan gärna undvika mina få tallplantor!
- Det kan verka tjatigt om vår julgran! För närvarande finns det över ett hundra nya färska och gröna skott. Det längsta är över 50 mm långt.
Den grönskande granen som nog får svårt att slå rot ute i naturen?
- Bondepraktikan förtäljer att om det snöar Kyndelsmässodagen den 2:e skall det bli en tidig sommar. Så var spådomen för sekler tillbaka.
- Styrelsen för Vittsjö sparbank beslutade år 1895 att höja lönen från 400 kronor till 500 kronor per år till sparbankens sekreterare Måns Olsson i Brahetorp. Samtidigt beslutades att räntan på insatta medel sänktes från 5 % till 4,5 %. Sänkningen skulle ske från den 1 september 1895.
- Vid år 1900 års ingång var befolkningens antal 2 185, en minskning med 18 sen förra året.
- Bjärnum Vittsjö föreläsningsföreningen bildades år 1900. Initiativtagare var ”Värpatorparen” Per Axel Persson. Han var även grundare av Norra Skåne.
- År 1920 kostade tidningen Norra Skåne 7 kronor i årsprenumeration. Utgivningsdagar var tisdag, torsdag och lördag.
- Brandstationen på nuvarande plats uppfördes 1935 till en kostnad av 6 000 kronor och nyförvärvet firades med fest.
- År 1940 var krisernas år. Då bildades kristidsnämnden med allmän ransonering, skyttevärn byggdes och verksamheter pågick för att hindra fientliga erövringar. Det var då under 1940 och kommande år som de kallaste vintrarna lamslog det mesta. Det var ner till -42 grader i vissa köldhål.
- Snöoväder i slutet av januari månad 1945 var så omfattande med blåst och snödrivor som blockerade. Mot normalt 7 000 liter mjölk till mejeriet inkom endast 2 000 liter då vissa vägar var helt oframkomliga. Hela byar var mer eller mindre isolerade.
- Mitt eget minne av denna snöstorm 1945 var att vi kunde inte lämna skolan i Hultatorp varför vi under två nätter bereddes nattlogi i skolan. Alfred Sehlin (Gunhild Sehlins fader) åkte skidor och meddelade oroliga föräldrar.
- Förslaget 1945 att Vittsjö samhälle skulle ombildas till municipalsamhälle vann inte gehör men utredningen skulle fortsätta. Med tiden blev det ”prov utan värde”.
- Frågan angående priset på tomter på ”Vången” diskuterades 1955. Två kronor eller 2:50. Efter votering blev priset 2 kronor per kvadratmeter.
- Jag har inte drabbats av vinterns sjukdomar men ändå fann jag mig sängliggande då jag vaknade!
- Du får det mesta till skänks. Ta vara på det och lev livet som du också fått till skänks!
epe