Magnus Arvidsson hos unga spjutkastare.

De börjar med uppvärmingslöpning på slingan bakom idrottsplatsen. Efter en kvart kommer gänget tillbaka med svettpärlor i pannan och en röd nyans i ansiktet. De flåsar något när de får i uppgift att göra 10 snabba armhävningar i tre omgångar. De fortsatte sedan med spjutövningar som innebar att de först sprang på löparbanan med spjutet över axeln för att senare fortsätta springa som för ansats med vänster axel främst men fortfarande med spjutet över axeln.
– Ni skall ha en arm framåt och en bakåt, säger Magnus. Spjutet skall ligga i handflatan, som ni har uppåt. Spjutet skall vara under näsan men över hakan. Ni skall springa avslappnat.
Träningsgruppen indelas i par som springer fram och tillbaka på löparbanan. De flesta gör det riktigt bra och får beröm av Magnus.
– Var försiktiga med spjutet så att ni inte skadar andra eller er själva, påpekar han flera gånger. Magnus samlar ungdomarna vid ändan av gräsplanen.
– Nu skall vi börja med några spjutkast. Vi har satt upp tre plastkoner på olika avstånd. Bestäm er för att träffa någon av dem. Ni skall rikta mot flaggorna längre bort. Spjutet skall inte flyga mot himlen. Kastar man spjutet rakt fram så lyfter det av lufttrycket och kommer lite längre.
Det märks att ungdomarna har förstått Magnus tydliga instruktioner. De flesta spjuten flyger rakt fram och slår ner nära någon av konerna. Någon lyckas kasta långt förbi alla konerna.
– Nu skall vi fortsätta med hopp över små häckar. Vi har tre olika höjder och ni väljer en av dem. Det finns sex häckar på varje bana. Ni skall hoppa jämfota över dem och göra sex sådana rundor.
Magnus är imponerad av deras hoppteknik och spänst. De fortsätter sedan med en variant av den tidigare övningen. Därefter flyttar sig gruppen till höjdhoppsbanan.
– Vi skall nu göra språnghopp. Det blir som ett avstamp för längdhopp med ena foten och sedan med den andra. Ni skall landa i längdhoppsgropen.
Sen tar alla av sig strumporna och med spänstiga kliv tar de sig hoppande fram i det bleka gräset på fotbollsplanen.
Magnus Arvidsson tar sig tid att svara på några av mina frågor om spjuten.
– De väger 800 g för seniorer, 600 g för kvinnor och 400 g för ungdomar. Alla spjut måste vara certifierade så att de har rätt tyngdpunkt. De är utformade så att de lättare än tidigare landar med spetsen före, säger Magnus sakkunnigt.
– Hur långt har du kastat och vilken prestation är den bästa du gjort i ett mästerskap?
– 2007 kastade jag 85,75 och med det kastet är jag näst bäst i Sverige genom tiderna. Jag blev 11:a i OS i Beijing 2008 och 10:a i VM i Osaka 2007.
– Vilket är mest fördelaktigt; att kasta i med-eller motvind?
– Bäst med de nya spjuten är att kasta i medvind, menar han.

 

Top