Dan Glans om friidrotten idag

Dan Glans, OS-sjua på 3000 meter hinder i Montreol 1976, besöker Vittsjö idrottsplats när Magnus Arvidsson leder spjutträningen för unga friidrottare.- Det duger bra med en idrottsplats som denna, även för elitidrott, menar Dan. Kolstybb eller tegelkross som ni har är fint att springa på. Jag sprang 10000 meter på tiden 28.40 just på en sån bana, bara drygt 10 sekunder långsammare än min bästa tid någonsin, 28.29,3.
- Det har blivit alltför svårt att ordna seniortävlingar i friidrott idag. Det krävs vindmätare, avancerad tidtagarutrustning och mycket annat. Friidrotten skulle få mycket större bredd om vi gjorde det enklare.

Utvecklade ny träningsmetod
Dan Glans berättar att han var den förste svenske friidrottaren som satsade på mängdträning. Han tränade heller aldrig i tävlingstempo.
- Jag tränade tre pass per dag för att nå mina resultat. Det gick tack vare sponsorstöd, vinstpengar och träningsbidrag från Svenska Fridrottsförbundet. Jag skulle välkomna regler som förenklade lokala tävlingar för seniorer. Jag anser också att långdistanslöpare borde träna mycket mera utomhus vintertid. Det är bekvämt att vara inomhus men ger inte alls samma möjligheter som ute. Är marken snötäckt så åker man skidor.
- Den svenska elitsatsningen i fridrott har gett fina resultat de senaste 10 åren men jag efterlyser större satsning på bredden.
Dan Glans tog 17 SM-guld under sina aktiva karriär men har fortfarande stort friidrottsintresse. 

Top