FOTBOLLSFLICKOR BERÄTTADE OM SIN KARRIÄR

VITTSJÖ. Tre av förebilderna för GIK:s damfotboll i Vittsjö var samlade i biblioteket för att berätta om sina strävanden och upplevelser att knacka på dörren till Allsvenskan. Inbjudare till den välbesökta träffen var Bibliotekets Vänner, Kulturnämnden samt Wittsjö hembygdsförening

Tre av förgrundsfigurerna för Damfotbollen i Vittsjö. F v Kalle Olsson, Kajsa Olsson och Charlotte (Charlie) Bergstrand.

 

 

 



Hur kunde det bli en sådan framgång när det var så svårt att värva spelande flickor på 1970-talet, antydde Kalle Olsson? Det var sådant motstånd mot flickfotboll att flickorna inte fick utöva sin idrott på idrottsplatsen utan fick hålla till godo med skolans grusplan och fick saxa med bollen mellan trädstammarna! Vändningen kom 1981 då det bildades en särskild damsektion för det idrottsliga utövandet. Sen var flickorna välkomna till idrottsplatsen.

Redan året efter, 1982 blev det en seger för F 16 men laget var inte förberett och hade små ekonomiska resurser. Flickorna fick till och med låna kläder från pojklaget för att vara något så när reglementsenligt klädda då klättringen mot högre höjder började. År efter år skedde klättringen uppåt från division till division.

Gothia Cup var en upplevelse för flickorna från landet att spela mot storstädernas avancerade lag. Från att har blivit trea blev det seger nästa år med jublande folkmassa som mötte flickorna vid ankomsten till kulturorten! Lagkaptenen Charlie kommer från Bjärnum och sökte sig till Vittsjö då det var mer ”ordning och reda” i Vittsjö.

Det är nog den speciella ”Vittsjöandan” som varit bidragande till våra framgångar, gissade Charlie. Hon ser hela laget som en fin och sammanhållande familj. Var för sig berättade Kalle, Kajsa och Charlie som sina upplevelser att ta sig från att ha varit utstötta från idrottsplatsen och nu är målet nått: Allsvenskan.

Det blir tyvärr vissa avhopp av skilda anledningar men nytillskott är på gång. Men det är ännu hemligt anförtrodde Charlie.

Välförtjänta applåder gav lyssnarnas bifall till trevliga och spontana berättelser om vandringen mot högre höjder. De tre pionjärerna tackades av konferencier Claes Ruderstam som överlämnade var sin Snapphanestatyett som symbol för tjejernas kämpaglöd.

Top